Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kotromanović:

'Pod oznakom vojne tajne nabavljala se nepotrebna oprema!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obranu podržao je povlačenje vojnika s Golana, no sjednicu je obilježila rasprava o opremi nabavljenoj pod oznakom vojne tajne, za koju ministar Ante Kotromanović tvrdi da je bila nepotrebna.

HDZ-ovac Josip Đakić je ministra obrane Antu Kotromanovića pozvao da plan javne nabave njegova ministarstva ne čini tajnim, već da ga transparentno predstavi javnosti. Tražio je da se dostavi plan javne nabave jer su neke nabavke označene kao vojna tajna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKNADA ZA ODVOJEN ŽIVOT Đakićeve muke: ''Biti zastupnik nije jeftino, imam i staru majku, nisam je evidentirao u imovinskoj kartici'' Ante Kotromanović, bivši ministar obrane - 1 EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministar obrane Kotromanović o suradnji s Kolindom Grabar-Kitarović: "Imali smo jako dobre odnose. Ona je koristila Oružane snage i na to je imala pravo"

Kotromanović mu je odgovorio kako je taj plan po prvi put javno predstavljen, da je po prvi put s njim upoznato i tzv. Antikorupcijsko vijeće, te da su u odnosu na 2011. godinu, posljednju u mandatu HDZ-a, za čak osam puta smanjena sredstva za koja je u javnoj nabavi proglašena tajna. "Ništa ne krijemo", poručio je.

Nabavljala se nepotrebna oprema pod oznakom vojne tajne

No, rekao je kako je utvrđeno kako se nabavljala nepotrebna oprema koja sada leži u skladištima i ne može se koristiti jer je sustav ne podržava i ta je oprema bila prikrivena pod oznakom vojne tajne. Radi se o milijunskoj informatičkoj opremi i sustavima!

Istragu o ovom slučaju, rekao je Kotromanović, provodi Vojna policija u suradnji s DORH-om.

Povlačenje vojnika odobreno, ali se ne zna vrijeme odlaska

Saborski Odbor za obranu danas je jednoglasno podržao Odluku o povlačenju pripadnika Oružanih snaga RH iz UN-ove mirovine misije UNDOF na Golanskoj visoravni, a ministar obrane Ante Kotromanović izvijestio je kako su izvršene sve pripreme za povlačenje, za koje očekuje da će biti uskoro.

>> 'Naša ekipa ovaj tjedan ide u Siriju vidjeti kako izvući vojnike s Golana'

"Vrijeme odlaska znam, ali ga neću govoriti radi sigurnosti. Nadam se vrlo skoro, ali to ovisi o stanju na terenu", rekao je ministar, naglasivši kako su sa saveznicima, posebno austrijskim vojnim snagama, u tom smislu obavljeni razgovori. "Oni potpuno razumiju i podupiru našu odluku o povlačenju", poručio je, izvijestivši da sve pripreme za povlačenje teku po planu.

Na Golanu 97 hrvatskih vojnika

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović nedavno je, u dogovoru s Vladom, inicirao postupak sustavnog povlačenja hrvatskih vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni jer im, nakon pisanja svjetskih medija da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, nije zajamčena sigurnost.

Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu (UNDOF) broji 97 ljudi, a osim hrvatskih i austrijskih u misiji sudjeluju i vojnici iz Indije, Japana i s Filipina.

Svi članovi Odbora u raspravi su podržali tu odluku, a na prijedlog vanjskog člana Vlatka Cvrtile jednoglasno je izglasan zaključak kojim se Ministarstvo obrane obvezalo svaka dva mjeseca izvještavati Odbor o stanju u mirovnim operacijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene