Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar tvrdi

'Piloti su zadovoljni s preostala četiri ispravna MiG-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović danas je izjavio kako su ga vojni piloti, nakon jučerašnjeg pada MiG-a 21 kod Velike Gorice, izvijestili kako su zadovoljni sigurnosnim stanjem preostala četiri MiG-a koji su u operativnoj upotrebi.

"Ne znam o tome puno i jutros sam pitao pilote MiG-ova koji lete na njima o njihovu stanju i oni su mi rekli da su zadovoljni, a i piloti koji lete helikopterima također su mi rekli da su zadovoljni helikopterima", istaknuo je Kotromanović u zračnoj luci Zemunik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjesto Milanovića Kotromanović spustio Predsjednici za MiG-ove: "Ponaša se baš kao da je pala s kruške. Dva MiG-a pala su dok je bila u Vladi HDZ-a, pao je i helikopter" Hrvatski vojnici (Foto: Pixell) OGLASIO SE I MORH Hoće li Hrvatska pod krinkom "sigurnosne kulture" na mala vrata uvesti obvezni vojni rok?

Upitan što je s MiG-ovima koji su još na remontu u Ukrajini i hoće li se potraživati "penali" zbog kašnjenja rokova njihova popravka, Kotromanović je kazao kako su iz Ukrajine do sada stigla tri MIG-a, te da će se sve raditi sukladno ugovoru.

"Za sva kašnjenja, sve penale kojih će biti, a bit će ih, mi ćemo apsolutno poštivati sve stavke ugovora", rekao je.

Na pitanje o kojim iznosima je riječ, odgovorio je kako se to ne može znati do zadnjeg dana.

Kotromanović: Mi nismo jedina zemlja u kojoj padaju avioni

"Mi ćemo obračunati i o tome obavijestiti javnost jer nemamo što kriti", rekao je Kotromanović. Najavio je da će u ponedjeljak s remonta stići još jedan zrakoplov jednosjed te rekao kako očekuje da će tijekom godine nakon remonta biti operativno spremno svih 12 zrakoplova za nadzor hrvatskog zračnog prostora.

Napomenuo je da se Hrvatska prije godinu i pol uključila u pregovore o tzv. "pametnoj obrani" o čemu je do sada razgovarala sa Slovacima, Mađarima i Česima. "Znamo da nas NATO podupire u tomu, ali sad je stvar svake države kako će postupiti", kazao je. Podsjetio je i kako Hrvatska trenutno nema dovoljno proračunskog novca za modernizaciju ratnog zrakoplovstva, a mora voditi računa i o kopnenoj vojsci te ratnoj mornarici.

"Proračun MORH-a je od 2008. godine smanjen za više od milijardu kuna, mi smo podnijeli veliki teret. Ali, želim naglasiti kako vojska nije igra i šala, to nije zafrkancija nego je skup i složen sustav", rekao je Kotromanović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić novinarima je rekao da su do jučer svi borbeni zrakoplovi u potpunosti bili ispravni. "Na svim su provjerama bili ispravni i nikada nijedan pilot ne bi ušao u neispravan zrakoplov, nikada ne bi dopustili da pilot uđe u neispravn zrakoplov i poleti", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene