Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Zaključen natječaj

Kotromanović: Pet brodova Obalne straže gradit će Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet ophodnih brodova vrijedno je oko 50 milijuna eura.

Pet ophodnih brodova Obalne straže vrijednih oko 50 milijuna eura gradit će Brodosplit, a u idućih deset do dvanaest dana bit će potpisan ugovor o gradnji prvog, izvijestio je u srijedu u Splitu ministar obrane Ante Kotromanović.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

'Prije dva dana zaključili smo natječaj za gradnju ophodnih brodova i Brodosplit je dobio posao pošto je bi najjeftiniji ponuđač, njegova je ponuda bila 2,7 miljuna kuna jeftinija od Uljanikove', rekao je ministar Kotromanović novinarima u stanki NATO- Industrijskog foruma 2014, koji se održava u splitskom hotelu Le Merdien Lav.

Gradnja tih pet brodova, koji će biti dužine po 42 metra, bit će 'snažni zamah', kazao je Kotromanović.

Nato-Industrijski forum 2014. je iznimno važan skup za hrvatsku obrambenu industriju jer pruža mogućnost kontakta s predstavnicima vodećih svjetskih komapnija vojne industrije, kazao je ministar.

Kotromanović: Teško mi je govoriti o svemu tome

'Mi smo prošle godine izvezli novog oružja, opreme i viškova u vrijednosti više od milijardu i sto milijuna kuna', rekao je. On vjeruje kako će se u tom smislu i ove godine napraviti dobar posao i da će se, kako je rekao, Ministarstvo obrane rješavati viškova oružja te pomagati domaćim proizvođačima da dobiju poslove i zapošljavaju ljude. Posebno je spomenuo tvrtku 'Đuro Đaković', kojoj Ministarstvo obrane pomaže u pronalaženju poslova.

Rekao je kako postoji mogućnost sa se u Hrvatskoj izgradi tvornica streljiva.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović je izjavio kako NATO-Industrijski forum 2014. pruža šansu našoj, ne samo vojnoj, nego i pratećoj industriji, kao što su tekstilna ili prehrambena, da dogovori poslove sa svjetskim kompanijama vojne industrije.

Kotromanović je u stanci sastanka, na upit kakvo je stanje s vojnim zrakopolovima MIG-ovima, koji su bili na remontu u Ukrajini, kazao kako će Hrvatska do kraja godine dobiti i zadnji, te se nada da će tada Hrvatska imati kompletnu eskadrilu.

Proračun Ministarstva obrane neće se smanjivati

Istaknuo je i da mu smetaju špekulacije u vezi s tim poslom te ponovio da je tender u vezi remonta MIG-ova bio pošten i transparentan. 'Taj posao je jeftiniji 40 milijuna kuna i 40 je milijuna razloga zašto smo ga potpisali', kazao je ministar. 'Prije nekoliko mjeseci sam rekao da ću sebi ispaliti metak u glavu ako smo pogodovali bilo kome na bilo koji način i stojim iza toga uvijek', rekao je. 'Ne mogu ja odlučivati tko će po političkoj liniji dobiti posao. Nažalost toga je bilo u Ministarstvu obrane i to smo prekinuli', poručio je Kotromanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene