Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DJEČAK U HALJINI

Kostrenskom HDZ-ovcu zasmetala knjiga koju su djeca dobila za Sv. Nikolu: "Ja sam frapiran, ne živimo u srednjem vijeku, ali…."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kostrenski osnovci u povodu sv. Nikole dobili su na poklon nagrađivanu knjigu "Dječak u haljini" televizijskog komičara BBC-ja Davida Walliamsa. Kostrenski HDZ-ovac Tomislav Matić smatra da je to apsolutno neprihvatljivo.

Dječak u haljini nagrađivana je knjiga Davida Walliamsa, televizijskog komičara BBC-ja, koja je dobila svoju filmsku verziju i mjuzikl, no HDZ-ov Tomislav Matić frapiran je što Općina, kako je rekao, propagira "ovakvo ponašanje".

Inače, David Walliams trenutno je jedan od najčitanijih pisaca dječje književnosti ne samo u Velikoj Britaniji, nego i u cijelom svijetu.
Njegove su knjige prevedene na četrdesetak jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od četiri milijuna primjeraka.

"Odmah ću jasno reći, kako mi se ne bi imputirala homofobija ili netrpeljivost: ova je knjiga sasvim legitimna i ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige. Tko to voli i podržava, neka slobodno čita svojoj djeci, ali je apsolutno neprihvatljivo da se to nameće kao poželjno ponašanje kroz financiranje iz općinskog proračuna i nametanje takve ideologije desetogodišnjacima", kazao je Matić, piše Novi list.

"Dijete mi je došlo doma s tom knjigom i bio sam frapiran jer Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje. To predstavlja kršenje Ustava, UN-ove konvencije o pravima djeteta, deklaracije o ljudskim pravima te Povelju o temeljnim pravima EU-a. Kroz praksu Europskog suda potvrđeno je da država ne može i ne smije odgajati djecu protivno volji njihovih roditelja, što ste si vi u ovom slučaju uzeli za pravo", kazao je Matić.

Očekuje sankcije

Očekuje javnu ispriku za takav dar i želi doznati ime osobe koja je odlučila da se takva knjiga nađe u rukama njegova djeteta te koje će sankcije biti poduzete protiv nje.

Načelnik Kostrene Dražen Vranić nema saznanja o sadržaju knjige. 

"Nemam saznanja o knjizi, prvi put čujem, no postupak nabavke za Svetog Nikolu proveden je kao i svake godine. Ne bih se složio s vama da su to zlouporabljena nekakva prava jer da je protivna bilo čemu, ne bi se mogla nabaviti. O sadržaju knjige možemo raspravljati, vidjet ću o čemu se radi i zasad nemam saznanja da bih vam nešto mogao reći", odgovorio je Vranić za Novi list.

Matić je poznat, piše Novi list, po tome što je prije dvije godine slupao automobil u vlasništvu tvrtke i napustio mjesto nesreće.

U javnosti se njegovo ime spominjalo i nekoliko godina ranije, kad je u izvješću revizije utvrđeno da je kao direktor komunalnog društva pozajmice isplaćivao i samom sebi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene