Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mjerama za zapošljavanje

Kosor: Zbunjena sam, ministar kaže jedno, a premijer drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je kako je odluka Vlade o mjerama za zapošljavanje zbunjujuća, nelogična i nekonzistentna.

Jadranka Kosor je održala konferenciju za novinare u prostorijama Sabora, a osim kritike Vladi, uputila je i poziv HDZ-u da se oglasi oko Brkićeve ukinute diplome.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac" Oleg Butković Je li pogodovao bratu? Butković odgovorio Benčić: "Obitelj se ne dira, a pravna stručnjakinja studirala je 18 godina..."

"Zbunjena sam, prvo ministar kaže da su mjere ukunute pa premijer kaže, nisu ukinute. Ja nisam bila među onima koji su kritizirali te mjere, zato imam pravo kritizirati sada, jer režu granu na kojoj sjede. To je mjera koja je uspjela zaposliti mlade ljude. Kontaktirala sam neke koji su očekivali da će ući u taj sustav, koji su dobili poruku da ništa od toga. Mjere su pokazale rezultate i to u onome što nam je najvažnije, a Vlada je pokazala nedosljednost", istaknula je Kosor.

HDZ-ovom Milijanu Brkiću ukinuta diploma

"U rebalansu proračuna Vlada smanjuje novac za zapošljavanje i povećava srdstva za nezaposlene, nije li to nelogično?", pita se Kosor. "Sve se smanjuje osim novac koji je namjenjen za političke stranke. Ja sam za da se to smanji, stranke ne bi puno osjetile, a ipak bi se uštedjelo, nije to velik novac ali pomogao bi", smatra Kosor.

Ovo je nažalost poruka mladima da izgube svaku nadu, zaključuje Kosor te predlaže Vladi da se u novom rebalansu proračuna vrati toj mjeri bez obzira na sredstva iz EU.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić smatra kako će sve biti vrlo brzo riješeno, a Mihael Zmajlović tvrdi kako se svaki ministar ponaša u skladu s raspoloživim sredstvima i kreira politiku iz svog resora.

'Uzmimo time out u financiranju dok nam se ne oslobode sredstva i dok nam ne dođu sredstva iz Europske unije', rekoa je Mirando Mrsić.

Lesar: Grčić mora dati ostavku. Odmah!

Povlačenje mjera za zapošljavanje komentirao je i zastupnik laburista Dragutin Lesar, ističući kako on problem vidi u tome što Hrvatska nije povukla prvu tranšu sredstava za siječanj i veljaču u visini od 150 milijuna eura.

"Sve je palo na softwareu. Tako je potpredsjednik Vlade Grčić prije mjesec dana to obrazložio. Na natječaju je firma dobila taj posao, projekt vrijedan 948.950 eura. Prema mojim informacijama taj software još uvijek ne radi", kaže Lesar.

Iz samo te činjenice, smatra Lesar, potpredsjednik Grčić mora dati ostavku. "Odmah!", jasan je šef laburista. "Ovo više nije nikakvo opravdanje, da čekamo tri mjeseca da nekakav software, koji je plaćen tako skupo, ne može profunkcionirati", ističe Lesar.

Kosor o Brkićevoj diplomi

"Nisam kao premijerka mogla porvjeravati valjanost svih diploma ljudi u sustavu", kaže Kosor i dodaje kako je o tome najbolje pitati vodstvo HDZ-a.

"Stranka očito neće ništa, jer šef te stranke brani gospodina Brkića, ali sustav bi trebao reagirati", smatra bivša premijerka. "Državno odvjetnistvo kao neovisna institucija, kao i policija koja mora raditi na temelju zakona, postoje slučajevi gdje DORH reagira samostalno, dakle to je posao za neovisna tijela, a manje za politiku", dodaje.

"Činjenica je da svatko tko se penje u nekoj hijerarhiji i dobiva veće plaće, radi to na temelju kvalifikacija, onaj tko ima manje škole ima manju plaću, plaćeni smo koliko smo kvalifikacijama doprinjeli, pogotovo u MUP-u", rekla je na kraju Kosor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene