Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska bi mogla zarađivati milijune

Kosor zadovoljna: Pozvala Putina u Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je zadovoljna sastankom u Moskvi. Iako je o svemu govorila u rukavicama dalo se iščitati kako je najbliže realizacija projekta Družbe Adrije.

Ukoliko bi do toga došlo Omišalj bi mogao postati glavna luka za izvoz ruske nafte na Sredozemno more, prema čemu bi Hrvatska mogla zarađivati desetke milijuna dolara. No ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Hrvatska projekt Družbu Adria odbijala gotovo deset godina, a sada kada smo mi zainteresirani Rusi očekivano odugovlače. Vladimir Putin premijerku Kosor ugostio je u vladinoj rezidenciji koja se nalazi u najelitnijem Moskovskom kvartu Ruskovje, i to ima svoje značenje.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

U istaknutoj rezidenciji Novo Ogarevo u koju dolaze za Putina samo odabrani i važni, ugostio je premijer Putin hrvatsku premijerku. 'Drago mi je što vas opet vidim. Moći ćemo razgovarati o problemima o kojim smo razgovarali proljetos,' rekao je Putin Jadranki Kosor. A jedan od takozvanih problema, naftovod Družba adrija, uskoro bi mogao biti riješen. 'Mislim da smo se oko toga dogovorili budući da iz resornoga ministarstva dolaze informacije da su uklonjene sve prepreke koje su i prošlih godina bile u ovom ekološkom smislu,' rekla je Kosor.

>> Putin Jadranki Kosor: Drago mi je što vas vidim

I kada je u pitanju plinovod Južni tok, Kosor oprezno. Na pitanje je li bilo govora o kraku ili magistralnom pravcu
Kosor je rekla da je spomenula da Plinacro i Gasprom intenzivno razgovaraju o toj studiji isplativosti.

Rusima baš i nije bilo isplativo ulagati u Hrvatsku. Dosadašnji investitori nisu prošli dobro. A ruski premijer poznat je po tome što štiti svoje milijardere. Među njima je i Jevgenij Jevtušenko. Upravo ovaj biznismen muku muči s kupljenim zemljištem na Mljetu. Kosor tvrdi kako o tome nisu razgovarali, a problem Mljeta, kazala je, biti će riješen. Kako bi im se ubuduće olakšala mogućnost investiranja u Hrvatsku Rusi se nadaju da će im otvaranje predstavništva rvatske gospodarske komore u tome pomoći.

'Računamo na to da stvoriti dodatnu mogućnost za kontakte našim biznismenima,' rekao je Putin. U Moskvi postoji svega deset predstavništva stranih komora, a hrvatska Komora od danas je jedna od njih. Na otvorenju se okupilo stotinjak hrvatskih poduzetnika kojima su odškrinuta vrata milijunskim poslovima. Rusija je pokazala interes za hrvatskim brodovima, tramvajima, vlakovima, transformatorima. Traži se i građevinarstvo, industrija namještaja, prehrambena, farmaceutska te kožna industrija. Hrvatski se izvoz u Rusiju povećava a robna razmjena između dviju zemalja dosegla nešto više od dvije milijarde dolara. Od toga Hrvatska u Rusiju izveze 154 milijuna dolara.

>> Hrvatska u Rusiju izvozi 154 milijuna dolara robe

'Mi to nećemo moći iskoristiti bez novih investicija i zato mi je drago da je tu gospodin Petrov,' rekao je Nadan Vidošević. Pitanje je hoće li se nešto i konkretno poduzeti ili će sve ostati na današnjem otvorenju. A novu priliku za razgovor s Putinom premijerka vidi na Croatian summitu početkom idućeg mjeseca. Putina je pozvala u Dubrovnik. 'Tako da bih nas iznimno radovalo kada bi mogli doći pozivam vas i s obitelji želim da upoznate taj prekrasan grad, ali i mogućnost hrvatskog turizma,' rekla je Kosor.

'Nisam siguran za ovu godinu o tom ću još razmisliti i posavjetovati se. No vjerojatno bi mogao doći iduće godine', dodao je Putin. Premijerka se nada kako će se Putin predomisliti, postoje dobre šanse, kaže, da ipak dođe. Tako je, premijer Putin kazao je kako je Hrvatska među omiljenim ruskim destinacijama. O čemu govori i podatak da ju je u prošloj godini posjetilo 125 tisuća ruskih turista. Ove godine očekuje ih se u još većem broju jer je Hrvatska ukinula vizni režim. Poznato je i kako je na hrvatskoj obali nekoliko puta ljetovao i ruski predsjednik Medvjedev. Doznajemo kako bi i ove godine trebao posjetiti hrvatsko more.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene