Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra oporba

Kosor: Vlada ima apsolutno dvostruka mjerila i odustala je od depolitizacije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor komentirala je Vladinu odluku o povlačenju HNS-ovog Srećka Ferenčaka iz NO JANAF-a.

'Vidjet ćemo što će se na kraju dogoditi jer naša nova Vlada prije svega ima jedan temeljni princip rada. Znači, korak naprijed pa korak natrag. Dakle, nešto najave pa onda to povuku. Pa onda opet nešto najave pa to povuku što prije svega pokazuje da očito tu ne postoji takva harmonija kakva se želi prikazati u javnosti', komentirala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor imenovanje, a potom povlačenje Srećka Ferenčaka iz NO JANAF-a.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

'Ovim imenovanje, za koje ćemo vidjeti je li zapravo odustajanje se vidi koliko je bila loša odluka Vlade Zorana Milanovića da ukine načela koja je uvela moja Vlada o imenovanju članova Uprave, odnosno Nadzornih odbora javnih poduzeća na temelju javnoga natječaja. Javni natječaju su prije svega nešto što smatram da je europsko ponašanje svake Vlade kod imenovanja članova Nadzornih odbora i Uprava javnih poduzeća zato što ljudi dolaze na temelju javnog natječaja gdje se propituju njihove reference, gdje se propituju njihovi životopisi i kvalifikacije za određeni posao, odnosno za nadziranje nekoga posla i to je bilo nastojanje depolitiziranja upravljanja i nadziranja javnih poduzeća', rekla je Kosor.

'Dakle, prije svega se nova Vlada Zorana Milanovića je odustala od tih načela depolitizacije Uprava i Nadzornih odbora. Kao i što smo rekli, moraju se u sva javna poduzeća dovesti njihovi ljudi. To su imenovanja isključivo po političkoj podobnosti i bez obzira kakve tko imao kvalifikacije i bez obzira kakav tko teret nosio na leđima što je svakako i u slučaju gospodina Ferenčaka. Jest da je činjenica da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja pravomoćnom sudskom presudom, ali to ustavno načelo ni gospodin Milanović ni gospodin Jovanović, koji je donedavno bio na čelu Vijeća koje se trebalo itekako boriti protiv korupcije, nije sprečavalo da cijelu jednu stranku, HDZ, proglase zločinačkom organizacijom. Dakle, tada to načelo, da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže za njih nije vrijedilo, ali u slučaju dok se radilo o njihovim podobnicima onda to načelo treba vrijediti', dodaje Kosor.

'To pokazuje da nova Vlada ima apsolutno dvostruka mjerila prema svojima i drugima i drugačijima. I to je ono što je problem. I problem svakako u funkcioniranju pravne države. To je pravi problem oko kojega se treba upitati javnost jer ovo se, dame i gospodo, u konačnici može shvatiti i kao svojevrstan pritisak na pravosuđe i pritisak na sud', završila je Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene