Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Vladi

Kosor: Vlada će zapošljavati stranački podobne kadrove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako vladina jučerašnja odluka da ministri i ministrice u kabinetu zaposle najbliže suradnike otvara širok prostor za dovođenje isključivo stranački podobnih kadrova.

'Time se otvara širok prostor za dovođenje isključivo stranački podobnih kadrova, dakle za uhljebljenje onih koji još uvijek očito nisu našli mjesta po ministarstvima i po nadzornim odborima javnih poduzeća ili uprava', rekla je Kosor.

Sigurno da će se na to trošiti proračunski novac koji po svemu sudeći nije planiran, ustvrdila je.

'Ako vlada ima sada probleme, to su stvarni problemi u proračunu gdje su podplanirana sredstva za plaće“, rekla je dodavši da je to primjerice u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za 350 milijuna kuna. Napomenula je također kako je podplanirano i 800 milijuna kuna za kamate, zapitavši se gdje će vlada naći taj novac.

'To što vlada kaže da je to beznačajan novac nas ne zanima. Svaka lipa proračunskog novca, novca poreznih obveznika je velika kao planina i ne može se trošiti na zbrinjavanje podobnih stranačkih ljudi', poručila je. Očito se, po njezinoj ocjeni, napušta princip javnih natječaja što će, kako je rekla, srozati sustav.

Upitana jesu li sva njezina četiri glasnogovornika bila zaposlena preko javnog natječaja, uzvratila je kako je njezin zadnji glasnogovornik premješten iz jednog ministarstva u vladu.

'Mi smo počeli uređivati taj prostor da javni natječaji budu javni kriterij za dolazak onih koji znaju raditi bilo koji posao - od glasnogovornika do ravnatelja neke uprave', ustvrdila je.

'Europska komisija polako i sigurno na neke stvari već upozorava - upozorava na kaos oko ovršitelja, nešto što je vlada dosta smušeno promijenila a nije osigurala prostor da sustav funkcionira', upozorila je Kosor.

Poglavlje 23, u kontekstu današnje ratifikacije pristupnog ugovora, jest pod nadzorom i vrlo ozbiljno treba raditi taj posao da se ne otvore neki novi problemi, ocijenila je Kosor. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Reakcija na najavu Vlade HDZ: Odakle Vladi 6 milijuna kuna za strane konzultante?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene