Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski proizvod za hrvatsku vojsku

Kosor u Đ. Đakoviću: HV dobiva 126 oklopnih vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nazočnosti predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, danas su u 'Đuri Đakoviću' u Slavonskome Brodu njegovi čelnici, predstavnici finske tvrtke 'Patria' te ministar obrane Branko Vukelić potpisali dodatke ugovoru o proizvodnji 126 borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske koja jamče nastavak i završetak tog posla do kraja 2012. godine.

S finskom tvrtkom 'Patria' Ministarstvo obrane ugovorilo je prije dvije godine proizvodnju 126 oklopnih vozila. S obzirom na krizu, vrijednost posla oko 180 milijuna eura aneksom je smanjena za desetak milijuna. Odnosi se to na redefiniranje opreme vozila, a broj vozila i završetak radova ostali su isti. Dodaci su potpisani u nazočnosti ministara Ivana Šukera i Božidara Kalmete. Ministar obrane Vukelić i predsjednik uprave Specijalnih vozila 'Đure Đakovića' Bartol Jerković potpisali su također ugovor o opremanju baznih vozila sustavima oružja, što će učiniti tvrtka 'Konsberg', s kojom su ugovor potpisala Specijalna vozila 'Đure Đakovića'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele proizvoditi Prosvjed radnika Đure Đakovića zbog protugradnih raketa Slika nije dostupna Teško u Đuri Đakoviću Ne vide izlaz iz situacije bez hitnog posla na domaćem tržištu

'Ovim potpisima ostvarujemo nekoliko važnih ciljeva', rekla je premijerka Jadranka Kosor stavljajući na prvo mjesto očuvanje radnih mjesta te perspektivu da 'Đuro Đaković' s partnerom - finskom tvrtkom 'Patria' izađe i na treća tržišta. Opremanje Hrvatske vojske novim vozilima, a 126 vozila najnovije tehnologije je impresivna brojka, važno je za vladu, za Hrvatsku, ali i za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju jer čuva radna mjesta, što je jedan do najvažnijih ciljeva vlade, rekla je premijerka Kosor. Također je istaknula kako je otvaranje mogućnosti proizvodnje za nova tržišta, osim za 'Đuru Đakovića', važno i za Hrvatsku.

Podsjetila je da je vlada i davanjem jamstava 'Đuri Đakoviću' od 11O milijuna eura čvrsto stala iza projekta. Predsjednik uprave Holdinga 'Đuro Đaković' Zdravko Stipetić rekao je kako će zadnje vladino jamstvo od gotovo 37 milijuna eura dijelom biti potrošeno za razvoj proizvodnje borbeno-vojnih oklopnih vozila (BOV), što je jedan od strateških projekata tog holdinga. 'Podizanje proizvodnje na razinu koju zahtijeva ugovor i koju je tražila 'Patria' kao naš partner zahtijevalo je i nova financijska ulaganja. To nismo mogli sami i zato smo tražili pomoć vlade. Sigurni smo da će se pokazati da je to jamstvo bilo samo prolazna stavka i da će 'Đuro Đaković' - Specijalna vozila već za koju godinu nastaviti brz i uspješan razvoj', rekao je Stipetić.

Direktor Specijalnih vozila Bartol Jerković potvrdio je kako je tijekom 2010. uspostavljena serijska proizvodnja BOV-a u njihovim pogonima i da je tzv. postotak lokalizacije udjela Specijalnih vozila u tom projektu dosegnuo 70 posto. Dodatak ugovora uređuje nastavak proizvodnje BOV-a za potrebe Oružanih snaga RH i ubrzanu proizvodnju na tri ili četiri vozila na mjesec, čime cijeli projekt treba završiti krajem 2012. i u prvom tromjesečju 2013., uključujući opremanje BOV-a oružanim sustavima, rekao je Jerković.

Premijerka Kosor radnicima 'Đure Đakovića' donijela je vijest da bi se uskoro mogao potpisati i ugovor o proizvodnji 100 vagona za Hrvatske željeznice jer su se jedino 'ĐĐ' javio na upravo završen natječaj, a nitko se nije žalio. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene