Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivno razmišlja

Kosor: Sutra očekujem potvrdu Bruxellesa da smo završili pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor danas odlazi u Bruxelles i poručuje, očekujem potvrdu da smo završili pregovore sutra.

'Očekujem potvrdu Europskog vijeća o tome da je Hrvatska završila pregovore, odnosno da će do kraja lipnja ostvariti taj povijesni cilj i postati 28. članica Europske unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU-a', rekla je premijeka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lakše se diše' Kosor se vratila: 'Čestitali su mi i oni od kojih se to nisam nadala' Slika nije dostupna Konačna odluka 'Hrvatska ulazi u EU kao 28. članica'

'Ovo je važan trenutak kad mi podvlačimo crtu, kad mi sa zaista velikim ponosom i zadovoljstvom možemo reći da je Europska komisija prepoznala naš napor i da na temelju te činjenice Europsko vijeće donosi odluku o završetku pregovora', dodala je.

Kosor je istaknula kako je od lipnja 2004. godine do danas u Bruxelles poslano oko 200.000 stranica različitih dokumenata te da smo ispunili 400 mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Dodala je kako smo bili i prva država koja je ta mjerila za otvaranje i zatvaranje morala ispuniti. Istaknula je kako smo imali teške pregovore, ali je posebno naglasila kako je svako mjerilo u pregovorima predstavljalo i reformu te da na to trebamo biti ponosni.

Ovo je važan trenutak kad mi podvlačimo crtu, kad mi sa zaista velikim ponosom i zadovoljstvom možemo reći da je Europska komisija prepoznala naš napor i da na temelju te činjenice Europsko vijeće donosi odluku o završetku pregovora Kosor je rekla da će odluka Europskog vijeća biti trenutak za radost, u tjednu u kojem se obilježava 20. obljetnica neovisnosti Hrvatske. 'Uvijek sam govorila da će to biti najveća nagrada za obljetnicu neovisnosti', istaknula je premijerka zahvalivši se građanima, braniteljima i svima koji su sudjelovali pregovaračkom procesu.

Predsjednica hrvatske vlade smatra da datum potpisivanja ugovora o pristupanju u ovome trenutku nije najvažnije pitanje, ali vjeruje da će to biti do kraja godine. 'Neće proći puno vremena kada ćemo potpisati ugovor i kada ćemo de facto postati članicom. Vjerujem da će se to dogoditi do kraja godine', rekla je premijerka.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je da se nad Hrvatskom neće provoditi nikakav pojačani nadzor, nego će se samo nastaviti ono što se već događa. 'Nad 375 zakona koje smo donijeli usklađujući se s pravnom stečevinom EU-a stalno se provodi nadzor', rekla je premijerka i dodala kako je do ulaska u EU Hrvatska mora neprekidno dokazivati da je snažna 28. članica.

U četvrtak će premijerka Kosor sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke, a u petak na kraju dvodnevnog summita 27 čelnika zemalja članica EU-a sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu Viktorom Orbanom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene