Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak sa Swobodom

Kosor: Spremni smo raditi 24 sata na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor se satala s izvjestiteljem za Hrvatsku u Europskom Parlamentu Hannesom Swobodom

'Hrvatska vlada intenzivno radi na provedbi svoga akcijskog plana nastalog na temelju privremenog izvještaja o hrvatskom napretku i trenutačno je koncentrirana na smanjivanje broja sudskih predmeta starijih od tri godine' rekla premijerka Jadranka Kosor. Hrvatska vlada nastavlja 'žestoko raditi u svim smjerovima, posebno koncentrirana na borbu protiv korupcije', rekla je Kosor nakon sastanka sa Swobodom, a u vezi s zaključivanjem pregovora s EU, te kraj pregovora o poglavlju 23.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"



'Vlada je spremna raditi i 24 sata, da bismo, ako je ikako moguće... Završili naše pregovore', rekla je. Hrvatska je premijerka ponovila da je u razgovoru sa Swobodom 'izrazila želju da pregovori završe do kraja lipnja', a najavila je i skoro zatvaranje nekih poglavlja.

>> Dolazi Hannes Swoboda: Kakve vijesti donosi?

'Riječ je o posljednjim naporima'

'Razgovarali smo i o drugim poglavljima, 11. i 22., koja su potpuno pripremljena, ispunili smo sva mjerila i smatramo da ih definitivno možemo zatvoriti u travnju', dodala je. U vezi s 13. poglavljem, o ribarstvu, 'smatramo da smo također ispunili sva mjerila', još se pregovara o prijelaznim razdobljima, ali uskoro će i to pgolavlje biti pripremljeno za zatvaranje, najavila je hrvatska premijerka.

Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu smatra da je riječ o posljednjim naporima da bi se pregovori završili do kraja lipnja. U vezi s političkom situacijom, rekao je, 'znak je demokracije da ljudi mogu prosvjedovati, to znači da je to Europa'. Po njegovu mišljenju, nisu samo vlada i parlament zaduženi za motiviranje hrvatskih građana. 'I onaj dio civilnog društva koji je za ulazak u Europsku uniju', treba biti aktivniji kako bi na referendumu velika većina građana bila za EU, ocijenio je Swoboda.

'Kada smo krenuli bilo je puno posla pred nama. Ima onih koji traže još više. Sada je na potezu hrvatska vanjska diplomacija i ministarstvo, predsjednik i premijerka i nadam se da ćemo pregovore završiti u lipnju', rekao je Friščić.

Nakon sastanka s Kosor Swoboda se sastao i sa predstavnicima oporbe. 'HSLS je dao podršku okončanju pregovora u lipnju. No ako se to ne dogodi, neće biti ništa strašno. Pregovore može završiti i neka druga Vlada', rekao je Nakon sastanka Darinko Kosor, koji je dodao kako smatra da je dobro odvojiti referendum od izbora.

'Ostaju nam dvije vrste posla, jedan je tehničke prirode. Uglavnom su vezani za poglavlje 23. Drugi je dio političke prirode. Ima mali broj zemalja koje sumnaju da možemo dovršiti pregovore do kraja lipnja. Nema toga što ne možemo učiniti do kraja lipnja, a možemo do listopada', istaknula je Vesna Pusić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene