Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Premijerka u Izraelu

Kosor s Netanyahuom: Hrvatska i Izrael imaju odlične odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Izrael imaju odlične političke odnose, a sada je vrijeme da se bolje razviju gospodarski odnosi, kazala je u srijedu navečer u Jeruzalemu hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Premijerka Kosor, koja boravi u službenom posjetu Izraelu, u četvrtak je kasno poslijepodne razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a upravo su gopodarski odnosi bili u središtu tog razgovora.

'Najviše smo razgovarali o gospodarskim odnosima, s obzirom na potencijal i velike investicijske projekte u Hrvatskoj', kazala je Kosor hrvatskim novinarima dodajući kako je došlo vrijeme za izgradnju 'novih mostova gospodarske suradnje' između Izraela i Hrvatske.

Kosor i Netanyahu razgovarali su i o velikom gospodarskom skupu koji se u četvrtak održava u Tel Avivu, a na kojem će sudjelovati stotinjak gospodarstvenika, od čega je većina s izraelske strane. 'Nadamo se da će to biti dan kada će se i neke konkretne odluke donijeti i sklopiti neki konkretni poslovi, na primjer oko zdravstvenog turizma što je Izraelcima primamljivo i čini se da tu imamo prostora', istaknula je.

Jedna od tema razgovora bio je i turizam te turistički potencijal Hrvatske. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 14 posto više izraelskih turista nego godinu dana ranije, a premijerka Kosor očekuje da će ih ove godine biti i više. Hrvatska premijerka pozvala je svog domaćina u posjet Hrvatskoj, a on je rekao da će razmotriti tu mogućnost.

Kosor i Netanyahu razgovarali su i o političkim odnosima između Hrvatske i Izraela, o situaciji na jugoistoku Europe, te o strateškom cilju Hrvatske da ove godine završi pregovore s EU-om i postane članica Unije. 'Istaknula sam da će hrvatska vlada kada postanemo članicom EU-a snažno podupirati suradnju između EU-a i Izraela', kazala je Kosor.

Jedna od tema razgovora bilo je i trenutačno stanje u arapskome svijetu, a hrvatska premijerka osudila je u ime Hrvatske svaki teroristički čin, te istaknula potrebu nastavka dijaloga s Palestinskom samoupravom. 'Govorili smo i o tome kako se moramo zajednički boriti za to da se zla holokausta ne zaborave i kako na tom tragu jačati mir i stabilnost u cijelom svijetu', zaključila je Kosor.

Premijerka Kosor u četvrtak će posjetiti Palestinsku samoupravu te sudjelovati na gospodarskom forumu u Tel Avivu. (Hina)

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene