Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poglavlje 23

Kosor: RH u roku izvršava svoje obveze iz poglavlja 23

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska u roku izvršava svoje obveze glede ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) i sve institucije poduzimaju dodatne napore kako bi se to poglavlje uspješno zatvorilo, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon održanog radnog sastanka na temu poglavlja 23.

'Ono što možemo konstatirati je da smo sve poslove koje smo predvidjeli u posebnom planu aktivnosti za poglavlje 23 izvršili u roku... Mislim da mogu reći da sve institucije koje trebaju čine dodatne napore kako bismo poglavlje 23 uspješno zatvorili', rekla je Kosor u izjavi za novinare.

Po njezinim riječima, rezultati se već pokazuju, a neki poslovi su obavljeni i prije roka i 'po svemu sudeći zaista možemo uhvatiti sve rokove'.

'Bitno je pokazati dodatnu snagu koju pokazujemo, ali i odlučnost svih institucija, jer nije samo vlada tu koja mora nešto učiniti, to se očekuje i od drugih institucija. Sva poglavlja napreduju... sve pripreme su obavljene, sva mjerila ispunjena za zatvaranje dva, a vjerujemo i trećeg poglavlja vezanog za ribarstvo. Mi očekujemo da bismo sljedeći mjesec najmanje dva poglavlja mogli zatvoriti', istaknula je Kosor.

Hrvatskoj za zatvaranje još ostaje sedam poglavlja, od kojih se o jednom, Ostala pitanja (35), ne pregovara. Ostala poglavlja su Poljoprivreda i ruralni razvoj (11), Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22), Ribarstvo (13), Tržišno natjecanje (8), Pravosuđe i temeljna prava (23), te Financijske i proračunske odredbe (33).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slaba potpora građana Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima s EU-om Slika nije dostupna Ključno Poglavlje 23 Veleposlanici važniji od javnosti: Kosor diplomatima prezentira izvješće



Uz predstavnike Vlade RH, na sastanku o poslovima koje treba obaviti za zatvaranje poglavlja o pravosuđu sudjelovali su među ostalima i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Kosor je podsjetila da je na temelju dobivenog izvješća vezano za Poglavlje 23 napravljen plan aktivnosti koji je poslan u Europsku komisiju.

Najavila je i donošenje nekih novih zakona, kao što je na primjer zakon o Uredu pučkog pravobranitelja.

Kosor je rekla i da će o današnjem sastanku izvijestiti Bruxelles, a među ostalima i potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene