Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosor: 'Provjere članova Savjeta bile su nezakonite'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaestak nevladinih udruga traži da, uz smijenjenu predstojnicu Ureda za udruge, Jadranku Cigelj, odgovornost snosi i osoba u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) koja je na zahtjev smijenjene Cigelj nezakonito provela provjere.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala je  predstavnicima nevladinih udruga, nezadovoljnih odnosom Vlade prema civilnom sektoru, da će im Vlada za petnaestak dana odgovoriti o slučaju sigurnosnih provjera nekih aktivista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: 'Cigelj je smjenjena zbog cjelokupnog rada' Slika nije dostupna Potpora smjenjenoj Jadranki Cigelj

'Dobili smo obećanje i da će Savjet za razvoj civilnog društva biti konstituiran do sredine veljače', rekla je novinarima nakon sastanka predsjednica GONG-a Suzana Jašić.

Dodala je da je potpredsjednica Vlade zajamčila kako će se potom imenovati nova osoba na čelo Ureda za udruge te provesti revizija izbora kandidata u odboru civilnog društva.

Predstavnici civilnog društva smatraju nužnim što prije urediti
propise koji bi jasno uređivali postupanje oko sigurnosnih provjera, a osim toga traže da se uništi 'rezultate' provjera članova Savjeta.

Potpredsjednica Vlade je, suprotno tvrdnjama Jadranke Cigelj, ponovila da ona nije dala zahtjev za sigurnosnim provjerama članova Savjeta, već da je to učinila smijenjena predstojnica.

Ustvrdila je da su za Vladu nedopustive provjere tih ljudi jer oni neće biti u doticaju s tajnim dokumentima niti bi svojim radom mogli ugroziti sigurnost države te dodala da je ona za problem provjera saznala tek u srijedu prošlog tjedna.

Kosor smatra da je zahtjev za provjerama članova Savjeta protuzakonit jer je u suprotnosti s uredbom (o sigurnosnim provjerama), koja, kako je rekla jasno opisuje nad kojim se osobama smiju vršiti sigurnosne provjere.

Odbila je odgovoriti na pitanje snosi li SOA odgovornost što je
postupila po nezakonitom nalogu.

Kosor je rekla da je na sastanku s udrugama ponovila stajalište Vlade da suradnja s civilnim sektorom mora biti iskrena, nedvosmislena i bez "fige u džepu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene