Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na najavu štrajka

Kosor priznala: Zapinjemo kod provođenja mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najavu smanjivanja plaća za 10 posto hrvatski sindikati zaprijetili su ulicom.

Za sindikate nema dileme, ako Vlada dirne plaće, kažu, učinit će sve da obrane svoje interese. 'Ako nam smanje plaće, a mi imamo sigurnu pravnu situaciju onda ćemo bedake tužiti jer su ušli u situaciju u kojoj gube sigurno. Ali ako nemamo baš sasvim sigurnu pravnu situaciju onda ćemo raspaliti štrajk,' rekao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti. 'Mi se u roku od nekoliko dana možemo organizirati i možemo pokrenuti štrajk početkom školske godine,' rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata učitelja. Premijerka sindikate poziva za stol. 'Nikakve parole, nikakve prijetnje koje bismo upućivali jedni drugima ne bi dovele do izlaska iz krize,' rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Ipak, premijerka po prvi puta priznaje. 'Zapinjemo kod provedbe određenih mjera. Dakle ne možete provesti neki program pa niti program gospodarskoga oporavka ako ništa ne mijenjate. Ali nisam spomenula rezanje bilo čega,' dodala je Kosor. U posljednjih pet godina, tvrde u SDP-u, ukupni izdaci za plaće povećali su se za gotovo 68%, odnosno za 7,5 milijardi kuna. Ribića je posebno naljutio Zoran Milanović. 'Njegovo stajalište po kojem je masa za plaće problem, a kao ne treba dirati plaće ali treba smanjivati masu pokazuje da je on neupućen,' rekao je Ribić.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno

>> Ako Vlada snizi plaće sindikati pokreću veliki štrajk

'Vrlo smo jasno rekli da su posljednja linija obrane ovog proračuna mirovine, plaće i socijalna davanja za najugroženije skupine stanovništva,' rekao je ekonomski strateg SDP-a, Branko Grčić. No to Ribiću nije dovoljno. Nema stranke koja štiti radnike, kaže, sve su produžena ruka krupnog kapitala. 'Možda se SDP promijeni, možda se HDZ promijeni, možda se Stipe Mesić uključi u politiku, možda bljesne zvijezda jednog mladog kvalitetnog političara Jadranke Kosor, Bože Jadranka, Darinko Kosor, to je podsvjest,' rekao je Ribić u zabuni i kroz smijeh i nastavio da se možda i sindikati upuste u političku bitku. Do sada su samo pojedinci izlazili iz sindikata i ulazili u politiku, a sada čini se takve ambicije ima cijeli sindikat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene