Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokloni za blagdane

Kosor posjetila djecu u Gornjoj Bistri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u prigodi božićnih blagdana djecu u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

'Djeca koja se nalaze u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi imaju svu potrebnu zdravstvenu skrb i njegu, no mnogi od njih su zaboravljeni i od vlastitih roditelja, pa zato koristim svaku priliku da apeliram na one koji mogu doći i pružiti im jedan dio svoje ljubavi, pogotovo u vrijeme blagdana, da to i učine', istaknula je potpredsjednica Kosor, koja tradicionalno posjećuje ovu bolnicu već petu godinu te prigodno daruje štićenike kojima je bolnica dom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Rima Evo o čemu će Josipović razgovarati s papom Franjom! Slika nije dostupna Oduševljen Kim Jong Unom VIDEO Rodmanov ispad: Pitajte Obamu, pitajte Hillary, meni se j...!

Ove godine 110-oro štićenika dobilo je pidžame i pelene koje su im prijeko potrebne jer se u 95 posto slučajeva radi od nepokretnoj djeci ovisnoj o sestrinskoj njezi. Bolesti te djecu su neizlječive, a uglavnom je riječ o bolestima središnjeg živčanog sustava te endokrinim i metaboličkim poremećajima. Najmlađi stanovnik Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri ima svega četiri mjeseca, dok je najstarijem štićeniku 35 godina, iako je to ustanova namijenjena prije svega djeci do 18 godina starosti. Iz bolnice oni, naime, nemaju kuda otići. Liječnici ističu kako je životni vijek tih pacijenata nekada bio 3 do 5 godina te samo ponekad 15-ak godina, dok danas dožive 30 do 35 godina.

Ravnatelj bolnice dr. Željko Weis ističe kako su kapaciteti ustanove stalno popunjeni te da imaju svu potrebnu logistiku da bi se djeci pružilo sve potrebno. No ipak, još je jednom pozvao roditelje da ne zaborave svoju djeci i da ih posjećuju, makar i na dva sata, jer je za njih i to vrijeme važno. Osoblju bolnice u tom dijelu već deset godina pomažu volonteri talijanske fundacije Vrt plavih ruža. Kroz Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri tako je prošlo 3.500 njihovih volontera koji se druže s djecom i pomažu u njihovoj rehabilitaciji.

Zahvaljujući tome dvoje bivših djece iz bolnice trenutno je pred usvajanjem u Italiji, a zanimanje za posvajanje i dalje postoji, kaže ravnatelj dr. Weis. U posljednje vrijeme raste i zanimanje kod hrvatskih građana pa bolnicu tako posjećuju članovi udruge studenata 'Pruži mi ruku' iz Zagreba, studenti Rehabilitacijsko-edukacijkog fakulteta, u vrijeme božićnih blagdana dolaze škole, a sve više i pojedinci. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri bila glavni povod za donošenje Zakona o volonterstvu prošle godine, kojemu je cilj potaknuti mlade da odvoje dio svog slobodnog vremena i podijele ga s onima kojima je to najpotrebnije. Najavila je i donošenje Pravilnika, koje će s ciljem poticanja volonterstva kod mladih izraditi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene