Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloženo 4,5 milijuna kuna

Kosor otvorila novi laboratorij za tuberkulozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas novouređeni Nacionalni mikrobiološki laboratorij za tuberkulozu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u koji je država uložila 4,5 milijuna kuna.

'Novac uložen u prevenciju neprocjenjivo se višestruko vraća pa i ovo ulaganje od 4,5 milijuna kuna jest u konačnici ulaganje u gospodarstvo i oporavak gospodarstva', naglasila je Kosor na svečanosti otvorenja. Dodala je kako će ulaganje u prevenciju bolesti i nadalje imati potporu vlade, koja je u ovoj godini za razne javnozdravstvene programe izdvojila 265 milijuna kuna.

Premijerka je ovom prigodom zahvalila svim djelatnicima HZJZ-a i na njihovu doprinosu u očuvanju i spašavanju života tijekom Domovinskog rata, kao i svima zdravstvenih stručnjacima koji su kao eksperti pridonijeli uspješnom završetku pregovora s EU.

Ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić rekao je da je Nacionalni referentni laboratorij za tuberkulozu (NRL) dio mreže tbc laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije te je 2007. proglašen jednim od 28 supranacionalnih TB laboratorija u svijetu, upravo prepoznat po svojoj izvrsnosti kroz dvadesetogodišnju vanjsku kontrolu kvalitete rada.

Zahvaljujući upravo dobroj dijagnostici, tuberkuloza je danas na najnižoj razini u povijesti praćenja te bolesti u našoj zemlji, sa svega 17 bolesnika na stotinu tisuća stanovnika. Primjerice, 50-ih godina prošlog stoljeća bilo je više od 400, a 80-ih 77 oboljelih na 100.000 bolesnika.

Zadaća Nacionalnog laboratorija je pružati stručnu i tehničku pomoć te provoditi kontrolu kvalitete rada drugih NRL-a s posebnim naglaskom na ispitivanju osjetljivosti rezistentnih sojeva virusa tuberkuloze, pružanju tehničke pomoći u organizaciji nacionalnih mreža TB laboratorija drugih zemalja te educiranju o laboratorijskim postupcima i razini biozaštite u TB laboratorijima. (Hina)

Pročitajte i ovo Laboratorij droge u Zagrebu - 2 700 osoba zatražilo pomoć Dnevnik Nove TV otkriva zabrinjavajuće trendove s marihuanom: "Broj konzumenata porastao je za sto posto" Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene