Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na što se odnose međustope?

Kosor o proračunu: Što je to dječja hrana? Djeca jedu sve...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica oporbe Jadranka Kosor komentirala je današnje odluke Vlade o povećanju PDV-a i uvođenje međustopi.

Nakon što je Vlada objavila smjernice novog proračuna, nije dugo trebalo čekati reakciju iz oporbe. Predsjednica HDZ-a, u čijim je rukama do nedavno bio državni budžet, izrazila je negodovanje prema promjenama.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Đurđica Jurić - 1 Nestajući trgovci Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU''

'Po onome što vidimo neće biti dobro i po mojoj procjeni ovo je najlošiji dokument koji je izašao iz Vlade. Porastom PDV-a na 25 posto narasti će i cijene i to će udariti one koji najteže žive', rekla je Kosor, a posebno joj, kako je obrazložila, nisu jasni porezi koji se odnose na dječju hranu.

>> 'Vladine mjere su katastrofalne, prosječnu obitelj vode u minus'

>> Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja i račune za vodu, sve ostalo poskupljuje

'Za nas je teško razumljiva i ova odluka o međustopi za dječju hranu jer se postavlja pitanje što je to zapravo dječja hrana. Djeca, koliko znamo, jedu sve - i meso, i krumpir i voće i povrće i kruh. Djeca jedu od trećeg mjeseca života sve to miksano, a djeca od godinu dana jedu sve', kazala je Kosor. Veliki upitnik u redovima oporbe su i porezi na namirnice kao što su masti i ulja. Spada li u to i margarin?

'Što se tiče masti i ulja, nejasno je da li se to odnosi na margarin. Uostalom kad razložite stvari, i to zna svaka domaćica, i u kruhu ima i masti i ulja i vode. Postavlja se pitanje o čemu se to zapravo radi i što nam Vlada poručuje?', komentar je Jadranke Kosor.

Kosor je ocijenila kako su smjernice za izradu ovogodišnjeg proračuna loš start koji ne obećava ništa dobrog. ‘Vlada današnjim odlukama ne obećava ništa dobroga i ništa u skladu s najavama iz kampanje’, rekla je Kosor te dodala da se potvrđuje kako koalicija u kampanji nije govorila o svom stvarnom programu. ‘Ili ga nije imala ili ga je vješto skrivala, a to će vrlo brzo doći na naplatu’, ustvrdila je.

Što se tiče rashoda za plaće neizvjesno je, kazala je, na koji bi se način smanjivala sredstva za zaposlene te što bi to značilo. ‘Znači li to smanjenje zaposlenih, otpuštanja ili će se ići na pokušaj raskidanja kolektivnih ugovora’, zapitala se Kosor.

'To su mrvice'

Nije istina, rekla je da će, oko 700.000 ljudi dobiti veću plaću. To sigurno nije točno, to će biti mrvice!’, poručila je ocjenivši također i kako će jedinice lokalne uprave i samouprave imati niže prihode.

Martina Dalić je rekla kako vladine smjernice donose preveliku intervenciju u porezni sustav koja je, po njeznom mišljenju, nepotrebna i koja će imati loše ekonomske posljedice.

Povećanje stope PDV-a za 2 posto je veće opterećenje nego što su 'kvazimeđustope' i uvođenje drugačijeg oporezivanja u porezu na dohodak ‘Držim da je nepotrebna jer nije dobro uravnotežena s rashodovnom stranom’, naglasila je dodavši međutim kako se sada teško može govoriti o tome što će se zapravo događati na rashodovnoj strani jer u projekciji je još nema.

Vlada se zapravo, po njezinom mišljenju, nije domislila kako će riješiti rashodovnu stranu. Smjernice donose smanjivanje deficita i to je dobro, ocijenila je Dalić dodavši ipak da ostaje vidjeti hoće li će do toga doći. Indeksacija mirovina rekla je Dalić donijet će tek malen porast mirovina.

‘Cijene su u drugoj polovici prošle godine rasle vrlo malo 0,3, a plaće oko 1 posto pa će taj koeficijent indeksacije biti malen - oko 0,7 posto’, rekla je Dalić.

Osvrčući se na najavu smanjivanja stope zdravstvenog osiguranja, Dalić je kazala da to kako će se to odraziti na državni proračun ovisi o položaju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, o čemu, kako je rekla, smjernice ništa ne govore.

Ivan Šuker je poručio kako nam predstoji ‘najveći socijalni udar na hrvatske građane’. ‘Ništa novo, već viđena priča, samo drugačiji svirači i teško hrvatskim građanima’, ocijenio je Šuker.

Povećanje stope PDV-a za 2 posto je veće opterećenje nego što su 'kvazimeđustope' i uvođenje drugačijeg oporezivanja u porezu na dohodak, rekao je Šuker dodavši kako je siguran da vladajući nemaju modela za smanjivanje proračuna za 6 milijardi.

‘Obmanjivali su hrvatsku javnost i nemaju snage provesti strukturne reforme’, poručio je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene