Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šok odbjeglog premijera

Slijedi konačni obračun sa Sanaderom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader objavio je političko uskrsnuće unutar HDZ-a. Ono što mu se tjednima motalo po glavi, kako doznaje Nova TV, preksinoć je dogovoreno te su u Zagreb sazivani dužnosnici.

Iako sve do jučer ujutro nije znalo ništa o Sanaderovoj odluci i izvanrednoj konferenciji za novinare Jadranka Kosor smireno je primila vijest da se bivši premijer vraća u politiku, doznajemo iz izvora bliskih Banskim dvorima. Navodno se više bavila nedjeljnim ručkom nego Sanaderom. Uz nju su danas uglavnom stali i svi koalicijski partneri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Braniteljske udruge čestitale HDZ-u pobjedu na izborima Slika nije dostupna HDZ traži očitovanje DIP-a i etičkog povjerenstva

Počasni predsjednik HDZ-a se želi vratiti u politiku i kritizira predsjednicu stranke, a ne Vladu. Ivo Sanader do 15. sječnja može aktivirati zastupnički mandat, postoje i nagađanja da se želi zaštititi imunitetom, no gospodarski kriminal ne poznaje zaštitu od saborskog imuniteta, pa mu takva kalkulacija zapravo ne donosi nikakvu korist.

>> Sanader: Pogriješio sam kad sam se povukao iz politike

Sanaderova grupacija u HDZ-u daleko je slabija danas nego prije nekoliko mjeseci, a radi se uglavnom o krugu njegovih najbiližih prijatelja i suradnika.

U konačnom političkom obračunu Jadranka Kosor može očigledno računati na puno veću podršku ako je suditi po tome tko sve nije bio na izvanrednoj Sanaderovoj konferenciji za novinare. Uz nju je Vladimir Šeks, koji ima veliko iskustvo s unutarstranačkim obračunima, Andrija Hebrang, koji je već Sanaderov današnji potez nazvao kukavičlukom, zatim Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, te Petar Čobanković i Gordan Jandroković.

Sada ostaju samo dvije mogućnosti

Prvi je scenarij da Ivo Sanader sa svojom skupinom preuzme vodstvo HDZ-a. U tom slučaju, prema današnjim reakcijama, stranci će leđa okrenuti koalicijski partneri, a tada dolazi do raspada Vlade i prijevremenih izbora.

>> Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena

>> 'Vraća se da bi stao uz svoje ljude koji sjede u Remetincu'

>> 'Ljudi zaboravljaju brzo, a Sanader sigurno ima plan'

>> Bebić o Kosor i Vladi: Tko je važniji, rad stranke ili...

Drugi mogući scenarij je da Jadranka Kosor izbaci Ivu Sanadera iz HDZ-a, kao i sve članove koji su mu dali podršku u današnjem činu. Zatim mora sazvati izvanredni sabor stranke, no u tom je slučaju koalicijski partneri ne bi gnjavili do 2011. godine.

Svjedoci smo završnog čina u političkom razlazu Jadranke Kosor i Ive Sanadera. HDZ doživljava najveću krizu posljednjeg desetljeća: počasni predsjednik udara po predsjednici HDZ-a. Samo će jedno opstati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene