Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moraju podnijeti teret'

Kosor: Nešto ćemo s bankama morati dogovoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je danas ponovila kako banke moraju podnijeti dio krize.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor gostujući danas na 8. stručnom skupu 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine u Varaždinskim toplicama ocijenila je jučerašnju saborsku raspravu o rebalansu državnog proračuna političkom borbom, što je, kaže, nažalost činjenica. Na novinarski upit kako komentira jučerašnju saborsku raspravu Kosor je rekla da nije čula niti jedan prijedlog gdje bi se to trebalo uzeti 5 do 10 milijardi kuna te naglasila da se očekuje izglasavanje proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUB analiza Što će biti s kamatnim stopama? Ovo su scenariji za ovu i iduću godinu Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje

>> Šuker: Ponekad kriza dobro dođe, moramo biti odgovorni

Premijerka očekuje da se rashodi državnog proračuna ne povećavaju iduće dvije godine, a kada se taj zaključak izglasa, najavila je, nastavlja se izrada proračuna za 2012. Najavila je i donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim će se obvezati i svi korisnici proračuna na fiskalnu odgovornost. U pripremi je Zakon i o posebnom porezu koji će se odnositi na imovinu poput vikendica i slično, dodala je.

Na pitanje novinarke Nove TV kako će banke pomoći građanima u ovoj krizi, Kosor je rekla da se razgovara s predstavnicima banaka i ostalih financijskih institucija o tome da banke podnesu dio krize. Hoće li biti to smanjenje kamata, to će se vidjeti, ali nešto ćemo morati dogovoriti, dodala je. Premijerka se osvrnula i na raspravu o tome tko ima hrabrosti za reforme i rekla da će se vidjeti kolika je i čija hrabrost kada Hrvatska postane članica EU i kada počnu razgovori o malim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

'Dakle mi moramo ići u mirovinsku reformu, ali ovi prvi koraci pokazuju da će se apsolutno svi opirati, međutim, mora se, jer ovaj odnos zaposlenih i umirovljenika je dugoročno teško održiv', kazala je Kosor. Što se tiče podizanja dobne granice odlaska u mirovinu ocijenila je kako je to praksa i drugih europskih zemalja.

Ukida se nulta stopa PDV-a

Premijerka Kosor najavila je ukidanje nulte stope PDV-a koja se u Hrvatskoj primjenjuje na kruh, mlijeko, knjige i lijekove. Kosor je podsjetila kako je to zakonska obveza Hrvatske zbog usklađivanja s Europskom unijom. (T.Š. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene