Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije kao Sanader

'Kosor ne može reći: Ako nije po mojem, onda odlazim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodne prijetnje ostavkom premijerke Jadranke Kosor i glasine kako ona nije pravi šef HDZ-a poljuljali su, čini se, premijerkin autoritet.

'Nije u HDZ-u došlo do raskola, ali je jasno da to više nije stranka koja ima jednog šefa kojeg se u svemu sluša. Mi smo se naviknuli na Sanadera koji je bio u svemu autoritet i koji se u sve miješao. Jasno je da sada u HDZ-u više ljudi koji imaju jednaku snagu pri donošenju odluka te da postoje određeni prijepori koji mijenjaju već donesene odluke', objasnio je za Dnevnik.hr. Ivan Rimac, politički analitičar. 'Očito je da Kosor nije glavni šef, već da postoji desnija i tvrdokornija struja unutar stranke koja uspijeva progurati svoja rješenja, a koja izazivaju otpor javnosti', dodaje Rimac.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Koliko je HDZ-u stalo do imidža?

Dodaje kako kompromisne odluke unutar bilo koje stranke nisu čudne već da je neobična situacija da postoji jedan šef, kao što je to slučaj u SAD-u. 'Normalno je da se stranke dogovaraju i na takav način donosi odluke. Kod nas imamo obrnutu situaciju, Vlada donese zakon koji se usvoji u Saboru, pa tek kada je potpuno neprihvaćen u javnosti, onda kreću dogovori u stranci', kaže Rimac i dodaje da bi HDZ, ukoliko mu je stalo do imidža, trebao prije odluke donositi unutar stranke, pa tek kada imaju formiraju ideju onda s njom izlaziti u javnost.

Ukoliko Kosor postane odlučna i krene u provođenje radikalnih mjera, mogla bi postati hrvatska Angela Merkel, tvrdi Milardović Na upit kako će Jadranka Kosor vratiti izgubljeni autoritet, Rimac drži da se to neće dogoditi. 'Jadranka Kosor kao premijerka neće odstupiti,  već će morati shvatiti da je ona političar kompromisa. Kosor zapravo nema izbora, ona je na to mjesto postavljena kao odabir stranke', tvrdi Rimac. 'Ona nema ogromni autoritet kojeg mora čuvati i s tim se mora suočiti. Ona se ne može ponašati kao Sanader i reći 'ako nije po mojem, onda odlazim', jer nema čime ucjenjivati stranku', zaključuje Rimac.

'Jasno je da unutar HDZ-a postoje neka gibanja, da ih nema ne bi bilo takvih vijesti koje premijerki Kosor ne idu na ruku. Inače, ne bi Jaca tražila tražila potporu za učvršćivanje autoriteta. Jasno je da u HDZ-u imaju alternativne linije zapovijedanja, a Kosor ih sve mora držati pod nadzorom', kaže Anđelko Milardović, direktor Centra za politološka istraživanja. Dodaje da je za Kosor trenutno situacija biti ili ne biti te da ona mora pokušati vladati stankom najbolje što zna', tvrdi Milardović.

Hrvatska Angela Merkel?

Objašnjava kako je premijerki kucnuo zadnji čas da provede radikalne reforme, a ne već toliko puta spominjane kozmetičke zahvate koji se provode bez snage i volje. 'Ona mora krenuti sa strukturalnim reformama u društvu, a ne uzimati meni i vama, ako joj to uspije bit će hrvatska Angela Merkel i spasit će svoju političku funkciju i društvo. Naše društvo treba radikalne transformacije putem demokratskih sredstava', pojašnjava Milardović.

>> Kosor: Nekome smeta moja odlučnost!

Tvrdnju da je Jadranka Kosor, kao premijerka i kao šefica HDZ-a dovedena pred zid, Milardović vidi kao pozitivnu. 'Dobro je da je došla pred zid, tada većina shvati da je dosegla dno i da treba veliki zaokret i velika transformacija svih društvenih arena. Jer, činjenica je da se Jadranka Kosor, dosad samo bavila proračunom. Valjda joj je sada jasno da treba spašavati društvo, a ako misli da ne može, neka da ostavku', kaže Milardović.  Današnja situacija nije ništa gora od one 90-tih godina i građani se opet doslovno bore za život. 'Jasno je da unutar HDZ-a ima nekoliko struja, ali neka počnu djelovati za dobrobit ovog društva i zemlje, ako je već toliko vole da stavljaju desnu ruku na srce i tako se slikaju', završio je Anđelko Milardović.

Vjerujete li da će Kosor uspjeti zadržati stvari pod kontrolom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene