Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak GSV-a

Kosor odgovara Liniću: Nastavit ću zvrndati kao muha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo tri mjeseca sastalo se Gospodarsko-socijalno vijeće.

Premijerka Jadranka Kosor došla je na sastanak GSV-a, kako su uvjetovali sindikati za njegov rad. Bila je samo na početku sjednice gdje je istaknula vladine zahtjeve za rad GSV-a, a to je da se odluke donose konsenzusom, a ne preglasavanjem.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

>> Kalmeta, Kuštrak i Matijašević: Socijalni dijalog je nužnost

Za Vladu je najvažnije da se nastavi rad i socijalni dijalog, izjavila je premijerka. 'Mislimo da neke stvari u funkcioniranju GSV-a treba poboljšati, a ja sam predložila više međusobnog uvažavanja kod donošenja odluka', izjavila je Kosor nakon prvog dijela sastanka.

'Najvažnije da se razgovara'

GSV u posljednje vrijeme nije funkcionirao zbog bojkota sindikata koji su se žalili da ih Vlada i poslodavci preglasavaju u najvažnijim pitanjima. Već ima nekih prijedloga treba li o svim temama glasovati ili ne, a Vlada će prihvatiti ono što predloži većina, rekla je premijerka dodavši kako ‘ne mora biti glasovanja na GSV-u’, kako se ne bi dogodilo preglasavanje. Najvažnije je da se razgovara i pokuša dogovoriti sporazum kako bi socijalno partnerstvo trebalo izgledati u ovako teškim vremenima, kazala je Kosor istaknuvši kako zbog krize ‘svatko nešto treba dati i od nečega odustati’.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca nakon odlaska premijerke nastavili su sjednicu na kojoj bi osim obnove rada GSV-a trebali razmotriti buduće djelovanje Vladina ureda za socijalno partnerstvo i sadržaj prijedloga sporazuma o gospodarskom oporavku, u kojem bi pokušali razriješiti sukobe oko kolektivnih ugovora i Zakona o radu.

Na radnom se sastanku razgovara o obnovi rada GSV-a. Socijalni partneri, prema ranijim najavama, raspravljaju o unapređenju rada koji nije funkcionirao u posljednje vrijeme zbog bojkota sindikata, radu Vladina Ureda za socijalno partnerstvo i prijedlogu sadržaja sporazuma za gospodarski oporavak.

Kosor: Linić osvojio prijelaznu zastavicu za vrijeđanje premijerke

Premijerka je novinarima komentirala jučerašnju izjavu SDP-ovca Slavka Linića kada ju je nazvao muhom. Kazala je kako je to način na koji SDP vrijeđa, te da će ona i dalje 'nastaviti zvrndati'.

>> 'Zbog Vlade nam prijeti još dublja kriza'

'Slavko Linić očito je osvojio prijelaznu zastavicu za srpanj u natjecanju SDP-ovaca tko će jače, žešće i nepristojnije uvrijediti premijerku. Ni mene niti druge, takve uvrede se ne dotiču, budući da dolaze od osobe takvoga profila koji stalno vrijeđa', rekla je Kosor.

'Unatoč tome, ja ću zvrndati sve dok ne dobijemo imena visokih dužnosnika vlade u kojoj je Linić bio potpredsjednik, koji su u aferi Daimler dobili velike količine novca', dodala je premijerka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene