Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak reformi

Kosor: Napravili smo puno odličnog posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor održala je predavanje polaznicima i djelatnicima Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski' u okviru predmeta 'Međunarodni odnosi', istaknuvši kako Hrvatsku ove godine očekuje dovršenje pregovora o članstvu u Europskoj uniji i potpisivanje pristupnog ugovora.

'Put je bio težak, prevalili smo ga i napravili puno odličnog posla. No, i nakon dovršetka pregovora moramo nastaviti s reformama, bez obzira na izbornu godinu, jer o njima ovisi naša budućnost i potrebno je još puno toga učiniti u borbi protiv gospodarske krize, kriminala i korupcije', istaknula je Kosor. 'Osjećamo posljedice globalne ekonomske krize i kako bismo iz nje izašli nužna je revitalizacija gospodarstva i ostvarenje gospodarskog rasta', rekla je premijerka.

Pročitajte i ovo Victoria Zinchuk U Dnevniku Nove TV Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina" Slika nije dostupna Prioriteti i promjene Tri cilja nove Vlade: Izlazak iz krize, EU i borba protiv korupcije

>> EP o Hrvatskoj: EU ne treba Hrvatskoj postavljati umjetne prepreke

Podsjetila je da će danas razgovarati s vodećim bankarima kako bi pronašli način da se teret krize ravnomjerno rasporedi i svatko pridonese izlasku iz nje. Daljnji ekonomski razvoj temeljit ćemo na hrvatskim komparativnim prednostima, turizmu, razvoju poduzetništva, energetike i proizvodnji zdrave hrane, kazala je Kosor. Posebno je naglasila da neće biti prodaje vodnih resursa i šuma, niti Hrvatske elektroprivrede.

Uskladiti nacionalne i ciljeve NATO-a

Premijerka Kosor također je najavila da predstoje značajne promjene u obrambenom sektoru Republike Hrvatske te da je potrebno redefinirati zadaće obrambenog sustava i strateške ciljeve u novim okolnostima kroz donošenje strateškog plana obrane. Hrvatska mora u definiranju ciljeva uskladiti nacionalne i ciljeve NATO-a. Ne postoje gotovi recepti, moramo sami pronalaziti rješenja, dodala je.

Premijerka je ocijenila i da će redefiniranje transatlantskih odnosa SAD-a i EU bitno odrediti strateške odnose na početku 21. stoljeća, istaknuvši da će Hrvatska aktivno sudjelovati u NATO-u i u vanjskoj politici EU. Republika Hrvatska je nezaobilazan čimbenik u postizanju stabilnosti u jugoistočnoj Europi, kazala je premijerka Kosor dodavši kako je potrebno pronalaženje rješenja za krizna žarišta te osiguranje cjelovitosti, stabilnosti i ravnopravnosti unutar BiH.

Ministar obrane Davor Božinović rekao je da se na polaznike Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski' prenosi iskustvo iz Domovinskog rata i najnovija znanja i vještine. Hrvatski vojnici dokazali su se u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta, a Oružane snage RH uvijek ispunjavale postavljene zadaće, naglasio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene