Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o umjetnoj oplodnji

Kosor: Ja sam rasla bez oca i cijeli mi je život nedostajao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je u Hrvatskom saboru da je ponosan na prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji , jer ženama i parovima koji se liječe od neplodnosti nudi najmodernija dostignuća suvremene medicine.

"Svi znate kako je teška spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnim putem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza s neizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sam postupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali i glasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radost na kraju tog puta", poručio je Ostojić zastupnicima na početku rasprave o Vladinom prijedlogu zakona o MPO-u.

Upravo stoga, naglasio je, kako ministar zdravlja drži da nitko neplodne žene i parove ne smije ni na koji način onemogućiti da iskoriste sve ono što im nudi suvremena medicina. Istaknuo je da je ponosan na predloženi zakon, kojega je nazvao europskim jer njime Hrvatska, rekao je, ulazi u krug europskih zemalja koje su najsuvremenije metode liječenja neplodnosti unijele u svoje zakonodavstvo.

Ostojić je ustvrdio da se zakon temelji na šest načela.

Prvo od njih je načelo optimalnog liječenja koje jamči MPO u skladu s najboljom europskom praksom, zatim načelo izbora pri čemu se ženama i parovima pruža paleta od šest raznih terapijskih postupaka, načelo zaštite zdravlja žene i djeteta kroz sve postupke.

Poštuje se, dodao je, i načelo pravednosti jer žene i parovi više neće morati prolaziti ponekad vrlo mučne procedure i na taj način biti diskriminirani u odnosu na ostale pacijente, načelo dostupnosti jer se omogućava liječenje u Hrvatskoj, te načelo participacije udruge pacijenata u nacionalnom povjerenstvu za MPO.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Djevojčica kod psihologa Tijekom saslušanja Cure nove informacije o ubojstvu Saše K.: Psiholozi šokirani ponašanjem njegove kćeri (14)

>> Odbor za zakonodavstvo podržao zakon o MPO-u

Ispravljajući Ostojićeve navode, Davor Ivo Stier (HDZ) istaknuo je kako ovo nije europski zakon i dio europske pravne stečevine, podsjetivši da je Europski sud pravde donio odluku po kojoj život počinje začećem. "Zakon je diskriminatoran jer neka djeca već od starta nemaju oca", poručio je.

Kosor zasmetala izjava Kolmana

U raspravu se uključila i Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a. Zasmetala ju je izjava HNS-ovog Igora Kolmana kako je šuplja argumentacija da dijete treba oca.

"Mislim i vjerujem da je nesvjesno diskriminirao muškarce na ovaj način i da ih je sveo na razinu stvari. Ja sam dijete koje je raslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajalo", istaknula je Kosor.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je zamolio da u raspravama vode računa o svakoj izgovorenoj riječi, jer se, istaknuo je, radi o visoko odgovornoj temi. "Molim za toleranciju i odgovornost", poručio je.

Djeca imaju pravo na oca i majku

Na Kolmanovu ocjenu o "šupljim argumentima" reagirao je i Zoran Vinković (HDSSB), zamolivši zastupnike većine koja podupire zakon da paze što govore, jer djeca imaju pravo i na oca i na majku.

"Otac, majka i dijete temelj su društva i civilizacije, i to se ne može uspoređivati sa samohranim roditeljima", poručio je Vinković HNS-ovcu. Kolman mu je, pak, odgovorio kako smo svi svoje religijske i kulturne svjetonazore slobodni provoditi u svoja četiri zida, ali ne ih i nametati drugima.

"Mi nismo svećenici, mi smo predstavnici građana i trebamo omogućiti sve slobode građana", poručio je, dodavši da će zakon pozitivne učinke imati i na nacionalnu populacijsku politiku.

I Igor Dragovan (SDP) naglasio je da je zakon odraz odgovornog ponašanja prema duštvu i građanima, te osigurava liječenje i ne izaziva velike kontroverze u društvu.

Istaknuo je da su građani na parlamentarnim izborima Kukuriku koaliciji zadali obvezu da im liječenje neplodnosti osiguraju u skladu s najmodernijim metodama liječenja i uz mogućnost izbora.

Nepodržavanje iz svjetonazorskih razloga

Željko Reiner kazao je da HDZ zakon neće podržati iz svjetonazorskih razloga, ali i, kako je rekao, niza nedostataka i propusta u tekstu zakona koji otvaraju sumnje u mogućnost zlouporaba i manipulacija te pravnu nesigurnost.

Prigovorio je da odredbe o zamrzavanju i darivanju zametaka te oplođene jajne stanice tumače kao stvari koje su mogu predavati, otuđivati, pa gotovo njima i trgovati, unatoč čvrstom stavu da je riječ o ljudskim bićima.

Ocijenio je i da zakon nije propis o liječenju neplodnosti, kako ga tumače u Vladi, jer ne otklanja uzrok neplodnosti, a posebno ga brine to što, rekao je, ne rješava sudbinu zamrznutih embrija niti govori o tome koliko ih sada ima.

Reiner je ustvrdio i da su sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, ne samo većinska kršćanska, izrazile negativni stav prema Vladinom zakonu, što je nazvao "ekumenskim efektom".

"Ako u jednoj zemlji većina građana misli na jedan određen način, mi predstavnici građana morali bi predstavljati te građane i odražavati njihov stav, bez obzira na naš osobni", rekao je HDZ-ov zastupnik.

Na njegove tvrdnje ispravcima netočnog navoda reagiralo je više vladajućih zastupnika, ističući da je Hrvatska svjetovna država odvojena od crkve. "Naš je posao donositi svjetovne zakone", poručio mu je Kolman (HNS).

Reiner je upitao i kako se može utvrditi neplodnost i potreba za liječenjem žene bez muškog partnera, odnosno bez redovnih spolnih odnosa s muškarcem.

Na to je reagirao ministar zdravlja Rajko Ostojić, ističući kako bi svoje studente koji bi na ispitu postavili takvo pitanje "oborio s ocjenom 1", a nevjerojatnom Reinerovom logikom ocijenio je i njegove navode da se zakonom ne liječi neplodnost jer žena ostaje neplodna.

Odgovorio je i na njegove tvrdnje da zakon ne rješava sudbinu zametaka te da se ne vodi registar zamrznutih zametaka. "Zamrzavanje zametaka počelo je 90-ih godina, a tko je tada bio ministar zdravstva - zna se, gdje je registar - ne postoji", poručio je Ostojić.

'Vjernici čine većinu'

Da se stav crkvenih krugova ne smije zanemariti smatra i Dinko Burić (HDSSB). "Preko toga se ne može prelaziti s podozrenjem jer vjernici u Hrvatskoj čine uvjerljivu većinu stanovnika", poručio je, upozorivši da donošenje zakona kojima se volja manjine nameće volji većine nije u duhu temeljnih demokratskih rješenja. "Mi smo većina, a vi Buriću manjina", poručio mu je Marin Jurjević (SDP).

HDSSB-u je sporna i činjenica što žene koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici mogu biti podvrgnute MPO-u, a moralno im je dvojbeno to što su postupci umjetne oplodnje često vezani uz uništenje zametaka.

Kada je riječ o višku zametaka zanemaruje se etička dimenzija, rekao je Burić, upozorivši da se višak zametaka nerijetko koristi u eksperimentima i postupcima liječenja s matičnim i embrionalnim stanicama.

"Oplođena jajna stanica je zametak i život je počeo, a ovim zakonom je višku zametaka, dakle živih bića, namjenjena sudbina pohranjivanja u banku zametaka kao da se radi o predmetu budućeg trgovanja. Živa bića zamrzavamo čime se na najgrublji način krši temeljno ljudsko pravo na život", istaknuo je.

Nansi Tireli kazala je da Hrvatski laburisti podupiru nakanu da se parovima koji se liječe od neplodnosti omoguće najsuvremeniji medicinski postupci, te da se u tom smislu i mijenja važeći zakon, ali i upozorila da je predloženi zakon dijelom nedorečen te otvara prostor sumnjama.

Nepotrebnim smatra dobno ograničenje za žene koje se mogu podvrgnuti postupcima MPO-a, pozvavši Vladu da ako u tom smislu želi uštedjeti u državnom proračunu to jasno i kaže.

Protivi se i odredbi po kojoj bi osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina imala pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

Zakon je podržao SDSS, u ime kojega je Vojislav Stanimirović također spornim ocijenio sudbinu zametaka koji nisu uneseni nakon pet godina. Zapitao se što sa ženama koje u tih pet godina nisu zatrudnjele i hoće li biti kažnjene ako ne budu imale novca za čuvanje zametaka nakon pet godina.

Inače, zastupničku prisegu jutros je položio SDP-ovac Zlatko Komadina, koji se nedavno zbog zdravstvenih razloga povukao s ministarske dužnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene