Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći sastanak

Kosor ide u Rusiju: 'Kasnimo 20 godina!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor sutra se u Moskvi po treći put sastaje s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Nastavljaju se razgovori oko naftovoda Družbe Adria i plinovoda Južni tok. Uoči sutrašnjeg važnog susreta naša Sabina Tandara razgovarala je s premijerkom Kosor i poznatim hrvatskim biznismenima. Naftovod Družba Adria, predmet 10-godišnjih hrvatskih polemika mogao bi konačno u realizaciju. Riječ je o spajanju hrvatskog Janafa s ruskim naftovodom. Tada bi Omišalj na Krku postao glavna izvozna luka za rusku naftu na Mediteranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Ljubljane u Beograd Putin zaobišao Hrvatsku Slika nije dostupna Treći susret premijera Putin Jadranki Kosor: Drago mi je što vas vidim

'Razgovarat ćemo o svemu tome.  Svakako da su i naši suradnici u međuvremenu puno i intenzivno radili sigurno je da za Hrvatsku pa i u sklopu ovog programa gospodarskog oporavka jačat ćemo sve one komponente koje su nužne za stasanje gospodarstva,' izjavila je premijerka Jadranka Kosor. Bolje ikad nego nikad, kaže Davor Štern. 'Mislim da su oni već počeli sa pripremama i da tamo nema puno posla. Bitno je na koji se način misli regulirati izvoz nafte iz Jadrana s obzirom na ekološku situaciju. Financijaska korist za Hrvatsku je neminovna. Nafta je skuplja, prijevoz cjevovodima isto tako,' rekao je energetski stručnjak Davor Štern.

Prilikom prošlog premijerkinog posjeta Hrvatska je dogovorila i sudjelovanje u projektu gradnje velikog ruskog plinovoda Južni tok. Pitanje je, krak ili magistralni pravac. 'Ti su razgovori intenzivno nastavljeni a činjenica da ćemo se ponovno sresti sasvim sigurno govori o tome da smo u međuvremenu imali i rezultate,' dodala je Kosor. Rusija je pokazala i interes za hrvatskim proizvodima. Traži se gradnja brodova ribarske flote, tramvaji, vlakovi, transformatori. No sve je još uvijek ostalo samo na interesu. 'Pred nama je veliki put. Ne možete 15 godina radit protiv vlastitiog interesa a onda očekivat da ćete između dva premijerkina posjeta u dva mjeseca napraviti rezultat,'  rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Hrvatska otvara i predstavništvo gospodarske komore u Moskvi. Poduzetnicima bi ured trebao pomoći u proboju na rusko tržište. 'Predstavništvo pruža od tehničkih potpora kao što je organizacija sastanaka, lobiranje za konkretan projekt, poslat obavijest o natječajima,' dodao je Vidošević. Kasnimo, tvrdi Štern, dvadeset godina. 'Tržište je popunjeno, cijeli svijet je već u Rusiji,' rekao je Štern. Jadranka Kosor prva je premijerka koja je od Hrvatske neovisnosti pružila ruku Rusiji. Hrvatskim su tvrtkama odškrinuta vrata poslova vrijednih milijarde dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene