Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor obećao Kosor

'Slovenija će među prvima ratificirati pristupni ugovor s EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer iskazao je punu podršku Slovenije ulasku Hrvatske u EU.

'Poboljšanje političkih odnosa utjecalo je i na poboljšanje gospodarskih odnosa. Za svaku zemlju je bitno da u svijetu ima prijatelje. Slovenija je prijatelj Hrvatskoj i Hrvatska je prijatelj Sloveniji. Susjede nije moguće birati, ali je moguće birati kakve ćemo odnose imati sa susjedima' kazao je Pahor ističući kako će Slovenija biti među prvim zemljama koje će započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, i to koliko god bude u njegovoj moći.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Makedonija ozbiljniji problem Hrvatsko-slovenski spor oko granice Šveđani prozvali 'dječjim'

'Dragi Borut dobrodošao u Hrvatsku', riječi su kojima je premijerka Kosor dočekala slovenskog kolegu Pahora u Gospiću te dodala kako se 'danas slave dva događaja - jedan politički (dobre vijesti o završetku pregovora s EU) i jedan gospodarski (izgradnja tvornice)'.

Tvornica u Gospiću je najnovije ulaganje slovenskog proizvođača građevinskih materijala koji već ima proizvodni pogon u Lici. U gradnju nove tvornice namjeravaju uložiti desetak milijuna eura i zaposliti 35 radnika.

Kosor je naglasila kako će ovih dana biti dvije godine od njihova prvog susreta u Trakošćanu. 'Izgradili smo povjerenje i riješili probleme koji su punih 18 godina opterećivali odnose dviju zemalja, iako baš i nismo imali veliku podršku'.

Kosor je naglasila i kako je gospodarska suradnja dviju zemalja sve boljasve bolja. 'U 2010. godini izvoz u Sloveniju je bio za 25 posto veći nego godinu ranije', kazala je Kosor te dodala kako se pozitivan trend nastavlja i u ovoj godini.

'Poboljšanje političkih odnosa utjecalo je i na poboljšanje gospodarskih odnosa. Za svaku zemlju je bitno da u svijetu ima prijatelje. Slovenija je prijatelj Hrvatskoj i Hrvatska je prijatelj Sloveniji. Susjede nije moguće birati, ali je moguće birati kakve ćemo odnose imati sa susjedima', kazao je Pahor.

Kosor i Pahor redovito se sastaju od srpnja 2009. godine, a današnji sastanak je prvi nakon zajedničkog sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Smederevu 1. travnja. Sastanak se održao u iznimno osjetljivom trenutku za Pahora, neposredno nakon referenduma u Sloveniji o mirovinskoj reformi na kojem su građani Slovenije odlučili da ne žele u mirovinu sa 65 godina. To bi stoga mogao biti njihov posljednji sastanak na premijerskim pozicijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene