Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neću to dozvoliti'

'Branim nacionalne interese, nećete me zvati izdajicom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor skandaloznom je ocijenila izjavu Bore Grubišića (HDSSB), koji ju je u Saboru prozvao za nacionalnu izdaju.

‘To je skandalozno. Nikad neću pristati da se one koji pokušavaju pregovarati u ozračju poštovanja i međusobnog uvažavanja, braneći nacionalne interese, proziva nacionalnim izdajnicima, a da oni koji su osuđeni za ratne zločine, i koji su nas time osramotili, budu proglašavani narodnim herojima’, poručila je Kosor Grubišiću. Kosor se usprotivila tumačenju oporbe da bi dogovoreni način izbora sudaca u predloženom arbitražnom sporazumu sa Slovenijom mogao biti poguban za hrvatske interese. ‘Na putu kojim se uspinjemo često se javljaju teorije o zavjeri koja je okovala Hrvatsku, da su svi protiv nas, da nikome ne treba vjerovati, pa ni predsjedniku Europske komisije koji sastavlja listu’, kazala je Kosor.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Slika nije dostupna 'Neka se mani ovog posla' HDSSB traži ostavku Kosor zbog 'izdaje'

‘To je neistina i obmanjivanje javnosti’

Podsjetila je da je sporazumom predviđeno da predsjednik EK i povjerenik za proširenje sastavljaju listu s koje će se birati suci, a u slučaju da se države ne uspiju usuglasiti, predsjednika i dva člana arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu. ‘Ne bi bilo dobro da postavljamo jedno opće nepovjerenje prema njima. I Međunarodni sud pravde i predsjednik EK zaslužuju naše povjerenje, jer je i njima u cilju da Hrvatska što prije postane članica EU’, istaknula je Kosor. Naglasila je kako nije istina da Hrvatska sporazumom bilo što daje, da se odriče teritorija ili da ‘na koljenima ili puzeći ide u EU’. ‘To je neistina i obmanjivanje javnosti’, rekla je Kosor, ističući kako ne može razumjeti strah od završetka pregovora i ulaska u EU.

>> 'Ovo je domoljubna odluka, ne odričemo se teritorija'

Kazala je i da je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom razgovarala i o drugim teškim otvorenim pitanjima, poput obeštećenja štediša Ljubljanske banke i unapređenju gospodarskih odnosa dviju država, koje se, kaže, već ostvaruje. Odbacila je i tumačenja da je predloženi sporazum rezultat ucjene, ističući još jednom da svi procesni rokovi za arbitražni sud počinju teći od potpisivanje pristupnog ugovora s EU, ‘kojim Hrvatska de facto postaje članica EU’. ‘Ne vjerujem da bilo tko može sumnjati da će tada suci u svijetu poznati po svojoj stručnosti raditi protiv interesa Hrvatske’, kazala je Kosor. Odbacila je i tumačenje da je vlada mogla sama potpisati sporazum, bez odobrenja Sabora. Istaknula je da vlada, po Deklaraciji o stanju međudržavnih odnosa između Hrvatske i Slovenije iz 1999., prije potpisivanja sporazuma kojim se rješava granica mora zatražiti odobrenje Sabora. ‘Mislim da je ovaj sporazum rješenje problema, da otvara perspektivu za završetak pregovora, i zato tražim dopuštenje Sabora da ga potpišem’, naglasila je Kosor.

SDP ne zna kako će glasovati?

Među zastupnicima SDP-a još nije jasno kako će glasovati. Prema neslužbenim informacijama, najvjerojatnije neće glasovati za potpisivanje sporazuma, no nije jasno hoće li biti protiv ili suzdržani. Prema tim informacijama, navodno je prvotni dogovor bio da svatko glasuje prema savjesti, no moguće je da se i od toga odustalo. Jedino je sigurno da će prije samog glasovanja SDP imati kratke konzultacije. (I.D./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene