Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Kosor: Granica mora biti mjesto dodira i ideja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, o kojoj su se na prijašnjim sastancima dogovorili premijerka Jadranka Kosor i predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, počela je popodne u Vili Dalmaciji u Splitu.

'Ovo je iznimno važna sjednica i povijesni trenutak jer danas počinje još čvršća suradnja između Hrvatske i BiH', istaknula je premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice koji je bio otvoren za novinare.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Kosor zadovoljna: Pozvala Putina u Dubrovnik

'Želimo učvrstiti gospodarsku i prekograničnu suradnju te unaprijediti suradnju u znanosti, tehnologiji i kulturi', dodala je Kosor. Naglasila je kako se ne smije posustati u gradnji mostova prijateljstva između dviju zemalja.

'Hrvatska ima najdužu međudržavnu granicu s BiH, ali granica nas ne mora razdvajati nego je mjesto dodira i ideja', kazala je Kosor. Po njenim riječima Hrvatska podupire jedinstvenu BiH tri konstitutivna naroda i jednakopravnih građana. 'Hrvatska vlada daje čvrstu potporu hrvatskom narodu u BiH kao jednom od konstitutivnih, i hrvatski narod u BiH može biti dodatna spona u nerazrušivim mostovima suradnje dviju zemalja', rekla je Kosor.

Podsjetila je kako je osobno u razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom tražila da BiH dobije Akcijski plan za članstvo u NATO te da je zadovoljna što je Hrvatska i u tom pogledu pomogla Bosni i Hercegovini. Kao pomoć Hrvatske BiH Kosor je spomenula i prijevod na hrvatski jezik 100.000 stranica pravne stečevine Europske unije koji joj je Hrvatska poklonila.

Po riječima premijerke Kosor Split je odabran za prvu zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH jer taj grad 'ima povijesne konotacije u odnosima Hrvatske i BiH'.

'Najprije treba rješavati jednostavnije stvari'

Nikola Špirić je zahvalio na potpori koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na putu u euroatlanske integracije.

'Bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske su u usponu', istaknuo je Šprić dodavši kako treba koristiti sve resurse da u euroatlantskim integracijama dvije zemlje budu prijatelji. Po Špirićevim riječima u odnosima između BiH i Hrvatske najprije treba rješavati jednostavnije stvari a onda prelaziti na složenije, naglasivši važnost rješavanja međusobnih imovinsko-pravnih i ekoloških poteškoća te pitanje granice između dviju zemalja.

Složio se s premijerkom Kosor da granice ne trebaju razdvajati nego spajati. Špirić je predložio da se sljedeća zajednička sjednica Vlade BiH i Vijeća ministara BiH održi u Brčkom u BiH.

Uoči današnje zajedničke sjednice najavljeno je kako će se razmatrati gospodarski i imovinsko-pravni odnosi između Hrvatske te suradnja dviju zemalja u euroatlanskim integracijama. Najavljeno je i razmatranje prekogranične suradnje na području unutarnjih poslova, pravosuđa, prometne povezanosti, zaštite okoliša. Također će se, prema najavama, razmatrati i trgovinska suradnja, te suradnja u turizmu i veterinarska suradnja. Službeno je najavljeno da će nakon zajedničke sjednice slijediti i potpisivanje dokumenata o unaprijeđenju međusobne suradnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene