Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bajić je posao obavljao časno'

Kosor: Dok se mi svađamo, lopovi kradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor predložila je danas Saboru ponovno imenovanje Mladena Bajića na dužnost glavnog državnog odvjetnika, ističući kako 'državni odvjetnik ne može biti bilo tko'.

'Da bi netko obavljao posao glavnog državnog odvjetnika, mora imati položen pravosudni ispit i obnašati pravosudnu dužnost minimalno 15 godina, ili biti ugledni pravnik s položenim pravosudnim ispitom i minimalno 20 godina radnog iskustva', naglasila je Kosor, objasnivši kako to ističe jer ne može bilo tko obnašati tu dužnost. Obrazlažući prijedlog da se Bajića imenuje i na treći mandat, Kosor je ocijenila da je glavni državni odvjetnik proteklih godina časno i u okviru zakona obavljao posao na čelu DORH-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Slika nije dostupna Burno u Saboru SDP protiv Bajića: Hrvatska je talac jedne osobe

'Uspješnost DORH-a 87 posto'

Nema straha za one koji pošteno rade i nisu upleteni u nikakve nečasne radnje, poručila je Kosor 'Vlada je pritom nastojala, a vjerujemo i uspjela stvoriti zakonodavni okvir za funkcioniranje tijela, posebno kad je riječ o borbi protiv korupcije', naglasila je Kosor. U prilog Bajićevu imenovanju navela je i 64 tisuće kaznenih prijava koje je DORH podnio u proteklom mandatu, kao i da je uspješnost DORH-a u tim predmetima 87 posto. Naglasila je i da DORH poduzima velike napore na zaštiti državne imovine, te da zastupa državu u ukupno 125.000 upravnih i građanskih predmeta.

'Ne smijemo posustati'

Kao jedan od važnih segmenata u kojima je DORH pod Bajićevim vodstvom bio uspješan premijerka je istaknula suradnju s Haškim sudom, važnu i za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava. Podsjetila je i na osnivanje USKOK-a, koji se, kaže, unatoč otporu mnogih, danas uspješno bori protiv korupcije. Još jednom je naglasila da Vlada i Sabor ne smiju posustati u nesmiljenoj borbi protiv korupcije, bez predrasuda i bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi.

'Nema straha za one koji pošteno rade'

'Ako se radi o nekom tko pripada stranci za koju netko misli da je to logično, onda to nazivamo borbom protiv korupcije, a ako je to netko iz naše stranke, onda to nazivamo političkim progonom', upozorila je Kosor. Stranke je pozvala da se prestanu svađati oko toga tko je veći borac protiv korupcije. 'To slabi našu zajedničku borbu, jer dok se mi svađamo, lopovi kradu', istaknula je premijerka. Još jednom je kazala i da je svjesna da su antikorupcijski predmeti u posljednje vrijeme možda izazvali strah i onih koji se u javnim tvrtkama ne bi trebali bojati takve borbe. 'Nema straha za one koji pošteno rade i nisu upleteni u nikakve nečasne radnje', poručila je Kosor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene