Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Položila vijence na Mirogoju

Kosor: Bez branitelja i Tuđmana Hrvatska ne bi bila na putu za EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor je položila vijence na Mirogoju u povodu Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske.

U povodu Dana oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske premijerka Jadranka Kosor je zajedno s Vladinim izaslanstvom i udrugama proisteklih iz Domovinskog rata položila vijenac i odala počast na zagrebačkom groblju Mirogoju kod Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, u Aleji branitelja kod Središnjeg križa te na grobu prvog hrvatskog predsjednika. Premijerka Kosor je u izjavi novinarima istaknula kako je ovo trenutak kada se prisjećamo snage Oružanih snaga RH, Hrvatske vojske, osnivanja i teških trenutaka u povijesti Republike Hrvatske, ali i iznimno važnih i slavnih godina utemeljenja Hrvatske vojske i OS-a.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Slika nije dostupna Na Mirogoju Josipović, Kosor i Bebić položili vijence povodom Dana OS-a

Ovo je trenutak kada se sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku i onih koje još uvijek, nažalost, tražimo jer su na popisu zatočenih i nestalih. Ovo je trenutak kada se moramo prisjetiti, i sjećamo se na ovom mjestu, kako se branila i oslobađala Hrvatska, sjajnih akcija 'Bljeska' i 'Oluje' i mnogih drugih te, dakako, prvoga hrvatskog predsjednika i prvog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, istaknula je premijerka Kosor. Sasvim sigurno, nastavila je, da danas kada smo ponosna članica NATO saveza već više od godinu dana i imamo modernu Hrvatsku vojsku i Oružane snage, neprekidno se moramo sjećati kako je to počelo.

'Sjećamo se onih koji su goloruki, s krunicom oko vrata, krenuli braniti domovinu'

Sjećamo se i na ovom mjestu Josipa Jovića i mnogih drugih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku, koji su bili u temeljima današnjih OS-a. Sjećamo se svih onih koji su uistinu krenuli braniti domovinu gotovo goloruki, u trapericama i tenisicama, s krunicom oko vrata, koji su vjerovali u slobodu i u slobodnu, samostalnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

Da nije bilo hrvatskih branitelja i prvoga hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, ne bi bilo ni slobodne i samostalne, demokratske, neovisne i europske hrvatske države i ne bismo završavali pregovore kako bi Hrvatska postala 28. članica Europske unije, podsjetila je premijerka Kosor na tu činjenicu.

U Vladinom su izaslanstvu bili potpredsjednik i ministar financija Ivan Šuker, ministar obrane Branko Vukelić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Počast poginulima za domovinu vladino izaslanstvo odala je i polaganjem vijenaca na zajedničkoj grobnici na Krematoriju za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene