Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nastavak dijaloga

Koordinacija ribarskih zadruga pozvala Ministarstvo za stol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija ribarskih zadruga s današnjeg je sastanka u Rijeci pozvala Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i ribare na nastavak demokratskoga i konstruktivnog dijaloga o problemima ribarstva.

U priopćenju podijeljenom novinarima nakon sastanka ta je koordinacija ocijenila da je 'neprihvatljiv 'način ulice' i/ili pozivi na rušenje ustroja u trenutku kad se očekuje završetak pregovora s Europskom unijom', što se odnosi na istupe nekih ribara i udruga. Koordinacija ističe da je to posebno neprihvatljivo u 'kontekstu činjenice da se u zadnjih nekoliko godina počelo konačno rješavati desetljećima zapostavljeno stanje u hrvatskom ribarstvu'. Predstavnici zadruga ističu da ovime ne odriču pravo bilo kojem ribaru da na svoj način komentira stanje u ribarstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema govora o namještanju' Poništen natječaj za glavnog sportskog i dva viša inspektora Slika nije dostupna Udruga Dodir kod Josipovića Gluhoslijepi: Tražimo samo nužne stvari za preživljavanje

Ujedno, koordinacija je utvrdila da je stanje u ribarstvu teško i mnogim ribarima neprihvatljivo te se slaže da se ono mora hitno mijenjati. Od Uprave ribarstva i mjerodavnoga ministarstva zahtijeva se da se nastave pokrenute reforme uz uvažavanje aktualnih specifičnosti hrvatskih ribara.

Koordinacija je zaključila da se 'neki neodgovorni pojedinci' iz redova ribara, i to posebno predsjednici udruga ribara, 'na perfidan te demagoški i populistički način' koriste dijelom opravdanim nezadovoljstvom ribara ne nudeći im ništa te ne odgovarajući nikome, bez realnih ciljeva i konstruktivnih prijedloga, isključivo promovirajući sebe.

Njihove objede i klevete zadruga, njihovih članova i vodstava treba promatrati kao čin očajnika u obrani neprihvatljivih oblika ribolova i nelegalne trgovine, stoji u priopćenju koordinacije. Prozvane je pozvala da opovrgnu navedeno javnim iznošenjem podataka o količini ribe kojom su legalno trgovali posljednjih godina.

Zadruge su u nekoliko godina ostvarile kvalitetne poslovne rezultate te se pozicionirale kao istinska snaga i nezamjenljiv čimbenik u sadašnjemu i budućem održivom ribarstvu, navodi ta koordinacija pozivajući sve ribare da se pridruže zadrugama ili da osnuju nove. Najavljen je osnutak saveza ribarskih udruga preko kojega će zadruge biti zastupljene u nacionalnom vijeću za ribarstvo, koje je u osnutku. Na sastanku su bili predstavnici osam ribarskih zadruga iz Kali, Komiže, Tribunja, Splita, Poreča, Pule i Umaga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene