Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrkivaju nepravilnosti

Kontrolori češljaju liste čekanja u bolnicama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 700.000 pacijenata, gotovo grad veličine Zagreba, nalazi se na listama čekanja u hrvatskim bolnicama. Mnogi svoj red čekaju i do dvije godine. Kako bi otkrili nepravilnosti koje građanima usporavaju dolazak na red, kontrolori već mjesec dana nadgledaju sustav prijava.

Dubravka Finka jedna je od 200 liječnika kontrolora koji češljaju liste čekanja. 'Gdje su najduži dani, djelatnosti gdje se najduže čeka, gdje je broj dana veći od 500, jel, što je apsolutno nekako nedopustivo', kaže ova ovlaštena kontrolorka HZZO-a.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 1 LISTE ČEKANJA Još jedan apsurd u sustavu hrvatskog zdravstva koji dodatno otežava već ionako tešku situaciju: "Vidimo da kad pacijenti dođu osobno..." Slika nije dostupna SASTANAK S RAVNATELJIMA Skraćivanje lista čekanja: Nakon uspješnog pilot projekta u Zagrebu, Beroš želi isto u cijeloj zemlji

Slavko Pedić spreman je za operaciju očne mrene, prije koje se kao mnogi - načekao. Na listi čekanja bio je godinu dana. 'A dobro, dosta je, ali dobro je da i tako se može napravit', kaže Slavko.

Slaba utjeha, isto kao što je dosad bio slab sustav kontrole. Neki pacijenti prijavljivali su se više puta za isti pregled. A bolnice nisu dobro bilježile narudžbe.

VIDEO Evo kako se smanjuju liste čekanja u bolnicama

Kontrolni pregled često je bio pogrešno upisan kao prvi. 'Pacijenti koji se naručuju na 3, 6, 8 mjeseci ili godinu dana na redovite kontrole oni ne bi trebali ulaziti u statistiku. Ono što moramo sad napraviti je pročistiti te liste', kaže dr. Finka.

Cilj je da svaki prvi pregled bude obavljen u roku od 3 mjeseca. Jednako i dječji. Za onkološke pacijente rok je mjesec dana. 'Ova 3 kriterija su zadovoljile, koliko mi znamo varaždinska i karlovačka opća bolnica', kaže glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

Drugdje pacijenti čekaju. U KBC-u Zagreb njih 70 tisuća, Rijeci 45, Splitu 38 tisuća. Najviše se čeka na preglede magnetskom rezonancom, u prosjeku 250 dana. Na ultrazvuk srca, dojke i štitnjače više od 200 dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene