455190
455190
455190
455190
455190

Kontra podnijela tužbu Ustavnom sudu zbog navodnih tvrdnji vjeroučiteljice da je homoseksualnost bolest

  • , 28.10.2016., 14:15
  • Autor:
  • komentara

Lezbijska grupa Kontra podnijela je u petak tužbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije u osnovnoj školi Bartola Kašića gdje je 2009. godine vjeroučiteljica djeci na satu navodno govorila da je homoseksualnost bolest, anomalija i nastranost.

 
 
 
 
Sanja Juras (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)
Sanja Juras (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)

Kooordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda da je to bio prvi slučaj pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. no tužbu je lani, nakon šestogodišnjeg postupka, odbacio Vrhovni sud.

"Na ovom slučaju zakazale su sve institucije od Ministarstva obrazovanja do Županijskog i Vrhovnog suda. Danas smo predali tužbu Ustavnom sudu da potražimo pravdu, a koju do sada nismo dobili", dodala je Juras, ističući da je riječ o izrazito važnom slučaju koji se tiče ljudskih prava.

Podsjetila je da je još 2009. tužba podnijeta protiv vjeroučiteljice i škole. "Sramotnom činjenicom" ocijenila je to što je Vrhovni sud presudio da nije dokazano kako je vjeroučiteljica rekla na satu vjeronauka da je homoseksualnost bolest, iako je taj isti sud odbio saslušati svjedoke, točnije djecu koja su to na satu vjeronauka čula. Juras je napomenula i da je taj predmet bio u hitnom postupku zbog sadržaja diskriminacije, a trajao je punih šest godina.

"Mi smo tijekom tog postupka podnijeli tužbu Upravnom sudu koji je presudio da Vrhovni sud mora donijeti presudu u roku od pola godine, a nakon te presude prošlo je više od godinu dana, kazala je. Juras je rekla i kako očekuje da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, a ukoliko to ne učini obratiti će se i Europskom sudu za ljudska prava.

Nakon predavanja tužbe Ustavnom sudu aktivisti raznih udruga ispred zgrade tog suda razvili su razne transparente na kojima je pisalo "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", "U HR školama se uči o (ne)diskriminacji" i slično.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se