Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Konstituirajuća sjednica Sabora 11. siječnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstituirajuća sjednica šestog saziva Hrvatskog sabora održat će se 11. siječnja iduće godine, odlučio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Danas sam donio odluku da će se novi saziv Sabora konstituirati 11. siječnja iduće godine", izvijestio je Mesić u Uredu predsjednika, gdje je primio izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje mu je donijelo konačne službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 25.
studenoga.

Pročitajte i ovo Marko Milanović Litre - 1 Odgovorio mu DIP Milanović Litre prijeti prijavom: "Glasao sam za sebe, ali na biračkom mjestu nemam niti jedan glas" Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo popis birača DIP ima poruku za građane uoči izbora za Europski parlament: "Problem koji se javio na ovim izborima treba riješiti"

Istaknuo je da bi novoizabrana vlast što prije trebala izraditi nove popise birača kako bi se naredni lokalni i predsjednički izbori, kazao je, mogli provesti još kvalitetnije i transparentnije.

"Trebaju nam novi popisi birača i taj posao treba odraditi odmah sada kada su završili ovi izbori. Nakon konstituiranja novog saziva Sabora taj posao treba odraditi što prije, jer samo pravi i istiniti popisi birača mogu jamčiti da su izbori provedeni onako kako to predviđa zakon", rekao je Mesić.

Pohvalio je rad DIP-a na provedbi izbora, rekavši da je DIP obavio "velik i odgovoran posao na koji nije bilo prigovora", te da i konačni izborni rezultati pokazuju da su izbori provedeni onako kako to propisuje hrvatski Ustav i zakoni.

Da je i DIP zadovoljan kako su provedeni parlamentarni izbori
potvrdio je njegov predsjednik Branko Hrvatin, koji je Mesiću uručio dokumentaciju s konačnim službenim izbornim rezultatima.

"Izbori su provedeni na najtransparentniji način i izražavaju volju birača. DIP ih je proveo u skladu sa svojim najboljim znanjem i mogućnostima", rekao je, dodavši kako su DIP-ov rad stručnim i transparentnim ocijenili i međunarodni promatrači izbora.

I Hrvatin je mišljenja da novi saziv Sabora treba mijenjati
zakonodavni okvir vezan uz izbore, posebno što se tiče izbornih promatrača i popisa birača, najavivši da će DIP u tom smislu izraditi smjernice i pokrenuti inicijative.

Osvrčući se na prigovore iz GONG-a da su i na ovim izborima, u dijaspori, 'glasovali mrtvi', kazao je kako je razlog tomu izostanak obveze tijela stranih država da podatke o umrlim hrvatskim državljanima koji žive u tim državama dostavljaju Hrvatskoj, ali i naglasio kako postoje načini da se i to regulira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene