Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkurencija se zaoštrava

Stižu novi distributeri struje! Hoće li to utjecati na cijene?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon povijesnog HEP-ova smanjenja cijene električne energije računi svih distributera od ovoga mjeseca bit će veći za oko 10 kuna.

No, od iduće godine konkurencija se zaoštrava, ali rijetki se usuđuju prognozirati novi pad cijena. Uz HEP, GENI i 'RWE Energiju' na tržište stižu Hrvatski telekom te domaći distributer Pro-energy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv nove naknade Splitska udruga potrošača: Prijeti nam energetsko siromaštvo Slika nije dostupna Prvi mjesec besplatan! HEP dobio konkurenciju iz Slovenije, pogledajte koliko možete uštedjeti!

Distributeri električne energije sjeli su za isti stol i pokušali gledati u budućnost. 'Garantiramo to da naše cijene nećemo podizati sve do kraja 2015., ali naša je prognoza i da u 2016. Za sada ne postoji ni jedan ozbiljan razlog zašto bi trebalo doći do nekog porasta cijena', kazao je Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I-a.

Predsjednik Uprave RWE Energija Zoran Miliša je kazao da će se cijena električne energije zasigurno povećati te da povećanje ovisi o tome koliko je tržište razvijeno.

>>
Vrdoljak: HEP će objaviti nove tarife. Struja će možda poskupjeti

Iz HEP-a cijenu nisu željeli predviđati. Distributeri se slažu da će najveći utjecaj na konačnu cijenu imati država. Vlada je podigla naknadu za obnovljive izvore energije, što distributeri namjeravaju prelamati preko leđa korisnika na idućim računima. 'Ja se bojim da će toga u budućnosti biti još više i zbog toga mi ne možemo kao opskrbljivači primiti naše jer na kraju ne možemo o tome ni da odlučujemo', kazao je Golub.

'Iskustvo s drugih tržišta koje mi imamo je to da vlada poprilično utječe na tržište i onog trenutka kad vidi da ima dovoljno prostora u cijeni ona će povećati, da li cijenu mrežarine, da li cijenu PDV-a, nešto će naći', kazao je Miliša.

A na tržištu će se naći i dva nova distributera. Hrvatski telekom dobio je odobrenje regulatora za prodaju struje, s čime kreće do kraja godine. Pridružit će mu se i domaći distributer Proenergy. Njihovi aduti mogli bi biti paketi za korisnike. 'Nudimo i razne modele energetske učinkovitosti i same, praktički, uređaje koji bi kućanstvima pomogli da učinkovitije, i da tako kažem, pametnije električnu energiju u finalnoj potrošnji', kazao je Marko Čosić, predsjednik Uprave Proenergyja.

Liberalizacija tržišta građanima je donijela povijesno niske cijene električne energije. Uskoro isto čeka i tržište plina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene