448319
448319
448319
448319
448319

SPOJENO NESPOJIVO I ZBUNJENI BIRAČI To može samo izborni zakon

  • , 30.08.2016., 07:09
  • Autor:
  • komentara

U Zagrebu je sasvim normalno da u jednoj izbornoj jedinici spavate, u drugoj radite, a u treću izlazite u grad, jer hrvatska je metropola podijeljena na 4 izborne jedinice - prvu, drugu, šestu i sedmu.

 
 
 
 
Jedan grad, četiri izborne jedinice (Video: Dnevnik Nove TV)
Jedan grad, četiri izborne jedinice (Video: Dnevnik Nove TV)

Spojiti geografsko nespojivo, primjerice Zagreb i Gorski kotar, može samo izborni zakon i to organizacijom izbornih jedinica. Izborne jedinice godinama zbunjuju birače, posebice stanovnike Zagreba koji je podijeljen na čak 4 jedinice

U Zagrebu je sasvim normalno da u jednoj izbornoj jedinici spavate, u drugoj radite, a u treću izlazite u grad, jer hrvatska je metropola podijeljena na 4 izborne jedinice - prvu, drugu, šestu i sedmu.

Rijeka Sava prirodna je granica između izbornih jedinica, pa je sasvim normalno da oni s jedne strane Save glasuju u prvoj i drugoj, a oni s druge strane u šestoj i to sa cijelom Sisačko-moslavačkom županijom.

Stoga ne čudi kako netko radi u prvoj izbornoj jedini, a živi u drugoj ili da netko uopće ne zna broj svoje izborne jedinice i činjenicu kako je dovoljno samo prijeći most preko Save da bi se prešlo iz druge u šestu izbornu jedinicu.

Čitavo zagrebačko naselje Trešnjevka podijeljeno je na dvije jedinice i nekada je doslovno potrebno samo prijeći cestu da biste iz prve otišli u sedmu ili na Jarun, koji glasuje zajedno sa stanovnicima Donjih Trputaca

Trpuci su udaljeni svega 10-ak kilometara od Jaruna, pa je i to geografski sasvim logično, ali i Donji Trpuci i Jarun svoje zastupnike biraju zajedno sa stanovnicima Karlovačke županije, ali i Fužina i Jelenja pa čak i Viškova i Kastva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se