Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strategija nacionalne sigurnosti

Krstičević: ''Ne vjerujem da nas netko može ugroziti, vojno - nema teorije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u proceduru uputila nacrt strategije nacionalne sigurnosti te prijedlog zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Ministar obrane Damir Krstičević nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za medije o ovim ključnim dokumentima za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

"Imamo složenu sigurnosnu situaciju, sigurnosno okruženje se mijenja, sustavi sigurnosti moraju biti proaktivni, brzi, spremni, jaki i moraju biti ispred svih onih koji nam predstavljaju prijetnju. Moramo imati sustav koji će moći odgovoriti svim izazovima, to mora biti jedna državna sinergija", kazao je Krstičević koji je podsjetio na dva propala pokušaja donošenje strategije nacionalne sigurnosti.

Istaknuo je da je pitanje nacionalne sigurnosti nadstranačko pitanje te da je hrvatsko društvo sazrelo za konsenzus.

Nova strategija navodi da je Hrvatskoj potrebno partnerstvo za sigurnost.

"Vojska, policija, sigurnosno-obavještajne službe, pekar, teta...i na kraju svi zajedno za oslobađanje naše zemlje", slikovito je opisao Krstičević. Dodao je da, iako su koristili iskustva drugih zemalja, sigurnosni sustav Hrvatske ne može biti kopija niti jednog drugog.

"Svaka nova vlada morat će donijeti novu strategiju nacionalne sigurnosti i definirali smo koja je institucija odgovorna za ažuriranje strategije", istaknuo je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti drugi je dokument koji je Vlada danas donijela, a koji bi trebao olakšati provođenje same strategije.

"Cilj je uspostava sustava domovinske sigurnosti. Države su se prije pripremale za rat ili obranu od agresije. Ne vjerujem da nas netko može ugroziti, vojno - nema teorije. No, imamo druge ugroze: terorizam, elementarne nepogode, kibernetika... Imali smo tri krizne situacije: Gunju, Kornate i izbjegličku krizu s čijim se posljedicama nosimo i danas. Jesmo li mogli reagirati bolje? Naučili smo", kazao je Krstičević.

Krstičević je zahvalio premjeru Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali i zastupnicima oporbe koji su sudjelovali u izradi dokumenata. No, bila je tu i posebna zahvala:

"Puno mi je pomogao general Gotovina svojim savjetima, vjerujte."

Koordinacija će Vladi predlagati proglašenje krize i način rješavanja

"Zakonom se uspostavlja sustav domovinske sigurnosti radi sustavnog upravljanja sigurnosnim rizicima. Zakon regulira koordiniranu upotrebu postojećih resursa i definira upravljanje u krizama. Tu su unutarnji poslovi, obrana, vanjski poslovi, pravosuđe, financije. Središnje tijelo je Vijeće za nacionalnu sigurnost. Osniva se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao tijelo za usklađivanje rada sustava. U kriznim će koordinacija Vladi predlagati proglašenje krize i način odgovora na krizu", pojasnio je ministar ranije na sjednici Vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene