Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Konferencija o demografiji

Plenković se osvrnuo na nagađanja o zabrani pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu se održala konferencija "Demografija - refleksije na mirovinski sustav" koju je obraćanjem okupljenima otvorio premijer Andrej Plenković.

Konferenciju posvećenu demografiji otvorio je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

''Kako bi trenutna demografska situacija, analize, predviđene mjere kao i razlozi zbog kojih ih poduzimamo bili približeni javnosti, o demografiji moramo govoriti i više i trajno'', poručio je Plenković na početku svog obraćanja. Rekao je i da su u većini europskih društava, a posebno istočnoeuropskih, demografski pokazatelji već niz godina vrlo negativni. ''To je očito i u Hrvatskoj'', dodao je.

''Hrvatska demografski stari, u samo jednom desetljeću izgubila je preko 150 tisuća stanovnika. Velika područja zemlje ostaju bez ljudi, stopa nataliteta je niska, a mladi iseljavaju. Prosječna starost porasla je za 10 godina. Popis iz 2011. pokazuje da je popis starijih od 65 godina premašio broj mlađih od 14 godina. Gotovo svaki peti Hrvat danas je stariji od 65'', rekao je premijer i dodao kako se takva situacija odražava na sve aspekte društva, osobito na gopsodarstvo, zdravstveni i mirovinski sustav i ravnomjerni razvoj.

''Uz negativno prirodno kretanje stanovništva, proteklih godina bio je izražen trend iseljavanja ljudi, osobito mladih i obrazovanih'', rekao je.

''Jasno je da se proteklih godina događalo značajno iseljavanje. Naša zadaća je poboljšati uvjete življenja u Hrvatskoj kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih. Namjera nam je koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi mladi ostali u zemlji i ovdje rješavali svoje potrebe'', poručio je premijer koji je iznio i podatak da prema nekim procjenama broj iseljenih od početka prošlog stoljeća nadmašuje broj ljudi u Hrvatskoj.

''Stoga je potrebno iseljenu Hrvatsku što više uključiti u život zemlje'', smatra.

''Negativni demografski pokazatelji kombinirani sa značajnim povećanjem trajanja života jasno se odražavaju i u sustavu mirovinskog osiguranja. Krajem 2016. broj osiguranika bio je milijun i 440 tisuća, a broj korisnika milijun i 233 tisuće što rezultira odnosom broja korisnika mirovina i osiguranika 1 naprama 1,17'', rekao je i dodao kako takav odnos zorno prikazuje dubinu problema.

''Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života''

''Dodatno zabrinjavaju procjene EK da će omjer hrvatskog stanovništva preko 65 godina starosti u odnosu na radno aktivno stanovništvo dodatno rasti. Svakog mjeseca za mirovine izdvajamo 3 milijarde kuna. Bez promjene demografskih trendova mirovinski sustav nije održiv. Zahtijeva reforme koje će biti usredotočene na dugoročnu financijsku održivost'', rekao je.

Plenković je poručio i da Vlada mirovinske fondove vidi kao partnere, kao i da demografske politike imaju ključno mjesto u programu njegove Vlade.

''Naše aktivnosti usmjerene su na demografski razvitak, obiteljsku politiku'', kaže Plenković.

''Ustrojavanje ministarstva koje u svojoj nadležnosti ima i demografiju je više od simbolike. U prva 4 mjeseca Vlade doneseno je više odluka koje će imati pozivian učinak na demografske procese. Prije svega raste porodiljna naknada. Nezaposlenim rodiljama povećat će se naknada na 2328 kuna, maksimalni iznos zaposlenim roditeljima tijekom drugih 6 mjeseci raste na 4000 kuna. U tijeku je javno savjetovanje kojim će se to pitanje i pravno urediti kako bi se zakon 1.7. mogao početi primjenjivati'', nabrajao je što su napravili i što planiraju napraviti. Spomenuo je i poreznu reformu koja, kaže, ima izrazito pozitivne demografske učinke.

''Osim demografskih mjera u užem smislu, sustavnim poboljšavanjem gospodarskih prilika stvaramo povoljniju situaciju za mlade u kojoj će se lakše odlučiti za dijete'', rekao je. Spomenuo je i povećanje plaća u državnim i javnim službama i dodao da svaka od mjera zasebno, a još više u cjelini ima pozitivan demografski i gospodarski učinak.

Plenković je rekao i da će u suradnji s ministricom Murganić osnovati Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske u kojem će sudjelovati svi ministri važni za demografsku obnovu.

''Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života. To ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana, ali obuhvaća stvaranje pozitivnog ozračja, promicanje obiteljskih vrednota i uloge očeva kao i posebnu senzibiliziranost za mladu obitelj i roditelje'', rekao je.

Mnogo izazova

''Pred nama je mnogo izazova, ali demografija je strateško pitanje razvoja naše države, a vlada to prepoznaje i u razdoblju koje je pred nama. Bitno je da se mladi lakše odlučuju na roditeljstvo i da omogućimo ravnomjeran razvoj Hrvatske'', poručio je Plenković i izrazio želju da će rasprava u nastavku konferencije biti konstruktivna.

''Ja vas uvjeravam da će cijela vlada raditi na ovom pitanju pa ako treba i osobnim doprinosom'', zaključio je.

 

Šterc: Problematika se ne može riješiti jednostavno i brzo

Predstavljajući studiju “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava” demograf Stjepan Šterc ustvrdio je da je dobro što se napokon problem demografije dignuo na stratešku razinu. Naglasio je da su svi demografski pokazatelji u Hrvatskoj negativni i da se ta problematika ne može riješiti jednostavno i brzo.

"Devet desetina Hrvatske je u prirodnom padu, nestaje s malom mogućnošću da se oporavi", kazao je Šterc, ocijenivši da bi to pitanje trebalo biti pitanje domovinske sigurnosti.

Kazao je da se neke mjere za popravak demografske slike mogu uvesti već iduće godine, a da je ostale treba uvesti već u idućih pet godina. "Bez obzira na upozorenja, mi se nećemo tako jednostavo izvući iz ove situacije. Irska nam može poslužiti kao pozitivan model i moramo shvatiti da je to strateško pitanje Hrvatske i njezina opstanka", kazao je Šterc.

Skup koji je okupio oko 200 sudionika organizirali su Jutarnji list i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.(Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene