Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 dana Vlade

Plenković: Od danas uvodimo posebnu točku dnevnog reda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare.

''Zadovoljstvo mi je izvijestiti o 100 dana Vlade. Nastojali smo biti na tragu našeg izbornog programa, raditi na temeljnim političkim ciljevima. Forte ove Vlade bit će politička stabilnost Vlade, to je nužno osobito nakon turbulentne 20016. Godine'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Gospodarski rast i razvoj

''Vlada radi na pravnoj sigurnosti, predvidljivog pravnog okvira za sve fizičke osobe, ulagače u Hrvatsku... Plan rasterećenja gospodarstva je jedan od jasnih napora Vlade sa 104 mjera, među njima je i tarifa o upravnim pristojbama. Želimo rasteretiti i građane i poduzetnike'', kazao je Plenković.

Napomenuo je da će od danas Vlada imati posebnu točku dnevnog reda na kojoj će od ministrice regionalnog razvoja dobiti izvještaj koji su problemi, koji ministri moraju poduzeti koje mjere.

Što je s obećanjima danima tijekom kampanje?

Premijer je upitan što je s kritikama na račun porezne reforme, da koristi bogatima, a ne i onima najugroženijima.

''Nismo iznevjerili obećanja. Porezna reforma je korisna za sve hrvatske građane. Građani su u biti profitirali. Ako netko želi izdvojiti dva mala detalja koja im se u toj cjelini čine toliko groznim, neka izvole. Ja smatram da je ta reforma bila izrazito dobra'', rekao je Plenković.

Na pitanje o povjerenstvu za suočavanje s prošlošću, osvrnuo se na nedavni odlazak u Izrael. ''Hrvatska mora 2017. odrediti konsenzus i odrediti se prema režimima 20. stoljeća. Na trezven način analizirati i ono što se dogodilo nakon 1945. Ta rasprava nikako nije temeljito provedena u Hrvatskoj'', rekao je Plenković te dodao da je interes za povjerenstvo velik te da će do kraja veljače izaći s referentnim okvirom i članovima povjerenstva.

Arbitraža oko Ine

Ponovio je da je rok za ulaganje žalbe na odluku arbitražnog suda u Švicarskoj u predmetu Ina-MOL 1. veljače te da nema nikakvog kašnjenja s time, a da se istodobno nastavljaju i sve aktivnosti na arbitraži koja se vodi u Washingtonu.

"Rok za podnošenje žalbe pred švicarskim sudom je 1. veljače. Dakle, nema nikakvog kašnjenja, naš pravni tim vrlo detaljno na tome radi, uložit će one argumente koji su mogući i dopustivi s obzirom da je riječ o arbitražnoj odluci i ona ima jedan specifičan okvir na što se stranke u arbitraži mogu žaliti. Istodobno se priprema i nastavak aktivnosti na drugoj arbitraži koja je u Washingtonu", kazao je premijer na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Upitan ima li u kontaktu s mađarskom stranom dojam da je MOL spreman prodati svoj udio u Ini, Plenković je kazao da bez toga ne bi niti bilo odluke da se ide u vraćanje Ine u hrvatsko vlasništvo.

"Da ja kao predsjednik Vlade nisam stekao nedvosmislen dojam o tome da je mađarska strana spremna i želi prodati svoj udio u Ini, onda niti jedne od ovih odluka koje su slijedile ne bi bilo. Dakle, to je bilo prethodno pitanje, mislim da je to svima jasno, a ako nije, bilo bi dobro da bude“, odgovorio je Plenković.

Korupcija u našem društvu

Premijer je upitan o kvaliteti suradnje HDZ-a i Mosta. ''Ne pravim nikakvu razliku između ministara iz HDZ-a i ministara iz Mosta. Oko svih bitnih pitanja pokušavamo pronaći suglasje. Svima vam je jasno da će ova Vlada trajati i napraviti kvalitetne poteze za zemlju. Na tome ću ustrajati'', odgovorio je.

Osvrnuo se na priopćenje Transparency International Hrvatska o tome da je Hrvatska, prema Indeksu percepcije korupcije 2016, u odnosu na godinu ranije nazadovala za dva boda na ljestvici od 176 država te se nalazi na 55. mjestu s 49 bodova.

''Korupcija je fenomen koji je pogodio brojne države u tranziciji'', rekao je premijer te dodao da sve institucije koje su zadužene da djeluju i preventivno i u obliku kaznenog progona su na visokoj kulturi neovisnosti insittucija. ''Među njima je i Povjerenstvo o sukobu interesa. Što god to povjerensto traži od Vlade, dobit će'', rekao je.

''Barišić nje prava meta''

Premijer smatra da ministar Pavo Barišić nije prava meta i cilj tako intenzivnih bavljenja jednim preglednim člankom u jednom časopisu iz 2008. u kojem je sam uočio pogrešku u referenciji u fusnoti, već da je posrijedi nešto drugo.

Pregledao sam sve verzije članka koje su izlazile i mislim da je tu ispravno reći da se po načelu svrsishodnosti sitnicama ne treba baviti na ovaj način, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice.

Ministar Barišić je to objasnio, Vlada je usvojila stav koji će prezentirati Saboru. Institucije Sveučilišta u Splitu i Zagrebu su autonomna i o tome su izrekla svoj stav. Odbor koji je to debatirao tek kada je Barišić postao ministar, a ne prije, je odjednom postao top tema, dodao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene