Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda čačiću

Što su odlučili hrvatski suci: Nisu smjeli ni smanjiti ni povećati kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na koliko i kada će Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade i aktualni predsjednik HNS-a, na izvršavanje zatvorske kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj - odluka je koju je jučer donio Županijski sud u Zagrebu.

Prići čvrsto zatvorenim vratima najvećeg hrvatskog suda nije se moglo. Mađarske spise u "slučaju Čačić" dobio je sam predsjednik, Ivan Turudić. Sudac, koji je nedavno osudio bivšeg premijera, s dvojicom je zamjenika odlučivao
o predmetu tek nešto više od sat vremena. No, njihova odluka još nije za javnost.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Ilustracija Prijavio ga kupac Osuđen jer je pred dućanom užicao 37 kuna: Sirotom Ivi oduzeli novac, mora platiti i kaznu

'U času kada bude napisana i službeno otpremljena sa suda, bit će objavljena javno na stranici suda', rekla je sutkinja Ivana Čalić. Poslat će je nekadašnjem prvom potpredsjedniku Vlade i njegovom odvjetniku Čedi Prodanoviću.

>> Kakvu će kaznu dobiti Čačić saznat ćemo sutra

Suci na Zrinjevcu, nisu raspravljali o Čačićevoj krivnji. Nisu morali izvoditi ni nove dokaze oko prometne nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. Trebali su samo donijeti novu presudu.

Čačić je kažnjen s 22 mjeseca zatvora - od čega najmanje polovicu mora odslužiti iza rešetaka, a ostatak može na slobodu. S obzirom da je htio u hrvatski zatvor, tu je mađarsku presudu trebalo prilagoditi novom hrvatskom kaznenom zakonu. Prema dosadašnjoj praksi za izazivanje prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama ide se u zatvor poluotvorenog tipa. Iako se još ne zna u koji će Čačić, sigurno je da će 28 dana provesti u zagrebačkoj kaznionici u Remetincu u Centru za psohisocijalnu dijagnostiku.

Na Županijskom se sudu stoga, doznajemo, tražila dodatna pomoć pravnih stručnjaka i sudskih prevoditelja. Ranije mađarske uvjete shvatili su poprilično ozbiljno. Kaznu Čačiću mogli su potvrditi ili ublažiti. Ne i povećati. Nije smio dobiti oprost, ali ni pomilovanje. Protiv odluke Suda Čačić će imati pravo uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Hoće li to učiniti, još se ne zna. Tek budu li svime zadovoljni i Mađari, njihov ministar pravosuđa dat će posljednju riječ.

Čačić je odmah po izricanju presude suda u Kapošvaru rekao kako će poštivati sve odluke suda. Sada, kada se i sve rjeđe pojavljuje u javnosti - slučaj odbija komentirati. Šute i u HNS-u, stranci koju vodi.

Za manje od dva mjeseca čekaju ih stranački izbori. Ubrza li se sudska procedura na relaciji Hrvatska - Mađarska, vrlo je izvjesno da Čačić na njima neće biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene