Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ili protiv

Komisija Iustitia et pax: Mogli smo se ne uplitati, ali sada moramo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija Iustitia et pax Slovenske biskupske konferencije je pozvala slovenske građane da se odazovu na referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

Komisija poziva građane da odgovorno i na temelju vlastite prosudbe glasuju o pitanju koje su, kako se navodi, trebali riješiti političari. U Sloveniji će se 6. lipnja održati referendum sa zakonskom snagom na kojemu će birači odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv toga da arbitražni sporazum s Hrvatskom, koji je slovenski parlament već potvrdio, postane valjan. ‘Mogli bismo se upitati ne bi li bilo bolje da su političari preuzeli odgovornost koja im je bila povjerena na izborima i odlučili u parlamentu. Sada, kad je to prepušteno odluci građana na referendumu, građani moraju na sebe preuzeti tu odgovornost. Na referendumu moramo sudjelovati i glasovati odgovorno’, navodi se u izjavi.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> Žbogar: Ili otvoreno more ili ćemo se žaliti

Komisija poziva slovenske medije da u predstavljanju argumenata pobornika i protivnika sporazuma pokažu nepristranost. ‘Riječ je o nacionalnim interesima koji su previše važni da bi ih itko mogao podrediti svojim političkim probitcima. Birače pozivamo da o referendumskom pitanju oblikuju vlastito mišljenje koje će biti utemeljeno i razumno’, poručuju biskupi. ‘Samo pravedna granica može osigurati trajan suživot u miru i suradnju dvaju naroda’, navodi se u izjavi, u kojoj se članovi komisije zauzimaju i za očuvanje stoljetnog dobrosusjedstva i poštovanja između Hrvata i Slovenaca. Komisija također upozorava ‘na činjenicu da je za Republiku Sloveniju izlaz na otvoreno more od vitalnoga značenja i da bi ga Slovenija mogla izgubiti, a za Republiku Hrvatsku takve opasnosti nema’.

‘U svom nastojanju za miran suživot i prijateljstvo između dvaju naroda svjesni smo da se i mir i prijateljstvo mogu sačuvati samo ako granica koju tek treba odrediti bude pravedna i ako se zbog nje ni jedan ni drugi narod ne bude osjećao izigranim’, navodi se u izjavi. Član komisije Ivan Kukar izjavio je da nisu točni navodi slovenskih medija da je Katolička crkva u Sloveniji poduprla arbitražni sporazum. Kako je objasnio, Katolička crkva u Sloveniji suzdržana je u izražavanju političkih stajališta i nije sigurna da će taj sporazum donijeti pravedno rješenje graničnog pitanja. Kukar je zanijekao i navode slovenskih medija da je papa Benedikt XVI. pozdravio arbitražni sporazum. Rekao je da je riječ o načelnoj potpori Vatikana rješenju graničnog pitanja dogovorom dviju država. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene