Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović

'Čelništvo EU se već dugo bavi krastavcima, paradajzima, kvotama... zato se i dogodio Brexit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjskopolitičke rubrike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je rezultat britanskog referenduma i odluku za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Krivca za takav rasplet vidi i u čelništvu Unije.

Vrlo je teško govoriti o tome je li ovo početak raspada Velike Britanije, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske. Da, Škotska želi ostati u EU, Sjeverna Irska želi ostati u EU. Štoviše, paradoks je u tom što je u vrijeme referenduma u Škotskoj o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva, glavni argument bio, ukoliko izađete iz EU, morat ćete cijeli proces kao samostalna država započeti ponovno.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Samit u Hrvatskoj U Split dolazi vrh EPP-a: Ivana Petrović otkriva o kojim će se temama raspravljati

To je bio najjači argument gospodina Davida Camerona u jednom briljantnom govoru noć uoči škotskog referenduma. U svakom slučaju, nekakva kretanja i gibanja u tom smijeru možemo očekivati, jer Škotska ima pravo za tri godine ponoviti taj referendum, a Sjeverna Irska naravno ima povijesne razmirice i možemo očekivati pojačanje tenzija u Sjevernoj Irskoj između katolika i protestanata, tako ih mi zapravo dijelimo, između separatista i unionista. Sin Fein će sigurno potegnuti kroz irski parlament pitanje ostanka u EU, odnosno izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno pripajanja matici zemlji, a to je Irska.

Ujedinjeno Kraljevstvo čekaju problemi

Mislim da će se u Ujedinjenom Kraljevstvu dogoditi jedna vrlo kompleksna situacija, ali jednako tako smatram da komentar, mislim da je to bio gospodin Martin Schultz, predsjednik EU parlamenta, koji je rekao "nema veze, u Uniji će ostati Škotska i Sjeverna Irska", što je najblaže rečeno nepristojno. Predjsednik EU parlamenta nema pravo komentirati ustavni poredak i teritorijalni integritet jedne zemlje.

Ono što sad slijedi je period razdruživanja, koji bi trebao potrajati tri godine. To se najprije treba pokrenuti, dakle članak 50. lisabonskog ugovora, temeljnog akta Unije. Sporazum iz Nice, koji je bio prije njega to nije imao, to je prvi temeljni akt EU koji predviđa izlazak iz EU.

Ono što sam sigurna, jest da će EU u ovom slučaju štititi svoje interese te da će Velikoj Britaniji postaviti jako, jako visoke i stroge kriterije u smislu njezinog konačnog izlaska, a i na neki način da bi upozorila druge, da drugima to, kolokvijalno rečeno, ne padne napamet. Jednako tako mislim da će se možda ići i u promjenu europskog ugovora, ja to ne znam, ali jačat će te veze između zemalja članica EU.

Šok za EU

Za EU ovo je jedan šok. Ono što najviše zamjeram EU i eurobirokratima u Bruxellesu, jest to što nisu bili aktivno uključeni u kampanju ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Dakle, oni su se oslanjali na istraživanja, oni su računali da će par posto biti za i da će to tako ostati. Nisu bili aktivni, nisu govorili i sudjelovali zbog čega je važno da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u EU. Oni se već dugo bave krastavcima, paradajzima, kvotama, dakle ovo je pokazalo jednu puninu bezidejnosti čelništva EU.

Malo je apokaliptično govoriti o raspadu EU, unatoč tome što se već mogu čuti desničari iz Nizozemske i Francuske sa sličnim pogledom na uniju kojeg su na referendumu izrekli Britanci. Najprije se mora vidjeti kako će teći proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, jer to je prvi put da jedna zemlja članica izlazi, to je nepoznanica i samoj članici, koliko i EU.

Zahtjeva će biti i u drugim zemljama EU, ali...

Desničarske stranke u Europi jačaju, to se osobito vidjelo u vrijeme migrantske krize. Europska unija o tome nije vodila računa, dakle ona ne vodi računa, dok je bila kampanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, da vi u Italiji imate 25 posto nezadovoljnih, u Francuskoj 30 posto, a i u Njemačkoj također jačaju desničarske opcije. Mislim da je to nešto s čim će se EU morati početi baviti. Zahtjeva za referendumom će sigurno biti, ali ako u obzir uzmemo politički mentalitet, pogotovo Francuza, mislim da neće biti provedivi. To je nekako moje predviđanje, ali zahtjeva će biti, uzburkat će se čitav europski prostor.

Za izlazak iz EU glasovalo je uglavnom starije stanovništvo, a tome je tako jer mladi imaju posve osviještenu činjenicu važnosti EU, slobode kretanja, tržišta, kapitala, ali ono što je meni puno znakovitije jest to tko je po klasama glasovao. Dakle za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU glasovala je srednja i niža klasa. Ako ćemo obrnuti pilo naopako, onda možemo reći da je Brexit zapravo velika pobjeda demokracije, pobjeda naroda. Narod je sebi dao jedan dobar osjećaj, gledala sam jutros reakcije, da se može ići protiv 'establishmenta' i da neće uvijek biti onako kako establishment govori. No, činjenica je da su za izlazak glasovali niže obrazovani stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji - realno očekivanje

Moguće je da se u Velikoj Britaniji zbog Brexita sad dogode i prijevremeni parlamentarni izbori. Zasad će ići nova vlada, to je sigurno. Procjenjujem da će novi premijer biti Boris Johnson, donedavni gradonačelnik Londona i veliki zagovornik izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te veliki zagovornik disolucije EU. Sjetimo se u ljeto 2013. u lipnju, kad je došao u Hrvatsku i govorio "nemojte ući u EU, što će vama Eu, EU će vas orobiti".

Bit će to kompletno nova vlada. Mislim da novoj vladi Borisa Johnsona, koji će započeti ovaj proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, neće biti lako, Sjetimo se, između ostalog, kako je teško bilo Johnu Mayoru, kad je preuzzeo vladu Margaret Thatcher, kako je teško bilo Gordonu Brownu, kad je preuzeo vladu Tonyja Blaira, koliko su teško oni brodili kroz aktualan politički trenutak.

No iapk, smatram da euroskeptične stranke unutar Ujedinjenog Kraljevstva neće jačati, zbog tog jer se cijeli ovaj eksperiment oko Brexita, koji je završio kako je završio i kojem se nismo nadali i moram priznati da se prva tom nisam nadala, jer sam mislila da će biznis napraviti toliko snažnu kampanju, i napravio je, ali je očito proizveo kontraefekt i revolt, proveo zbog toga jer je David Cameron htio udovoljiti desnom krilu torijevaca, odnosno svojim 'jastrebovima', koji su se bojali da im na slijedećim izborima, nakon briljantne pobjede na prošlim, UKIP i slične desničarske stranke ne uzmu biračko tijelo.

Sad oni imaju argument i tijekom slijedeće kampanje, a prijevremeni izbori će zasigurno biti, reći će pustite sad Nigela Faragea, mi smo vam dali ono što ste željeli. ALi Farage će sigurno biti nagrađen za ovo što je odradio i kroz EU parlament i za cijelu tu halabuku koju diže već gotovo dvije godine.

A gdje je Hrvatska?

U čitavoj toj priči nalazi se i Hrvatska, naravno, a na nas će se to odraziti. Mi smo mala i ne baš osobito uspješna zemlja članica u svoje prve tri godine članstva. Hrvatska je zemlja koja nema neku snažnu ekonomiju. Mi se sami borimo s duhovima vlastitih prošlosti i sadašnjosti. Velika Britanija je mogla biti jako dobar partner Hrvatskoj, da je ostala u EU unutar nekih njezinih procesa. Bila je to tijekom minule migrantske krize, koju je prethodna hrvatska vlada dosta dobro odradila i tu su nam uvelike Britanci pomogli da ne postanemo novi hotspot krize i da ne budemo u još većem kaosu nego što jesmo.

U svakom slučaju će se to odraziti na sve, jer svi su vjerovali da Britanija neće izaći iz EU zbog politike, ekonomije, političkog utjecaja, ideologije, zbog koječega. Jedino je Rusija, koja je doduše izvan Eu, bila suzdržana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene