Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljeni negodovali

Izviždan predsjedničin izaslanik na komemoraciji za žrtve pronađene u Jazovki na Žumberku

Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kod jame Jazovke odana je počast žrtvama partizanskih zločina iz Drugog svjetskog rata. Iako je pokroviteljica događaja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zvižduke upućene njoj slušao je njezin izaslanik.

Stotine ljudi od mjesta Sošice krenulo je na hodočašće do jame Jazovke na Žumberačkoj gori, gdje su pronađeni 476 žrtava ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Organizator hodočašća je i ove je godine bio Hrvatski obredni zdrug Jazovka, a u ime predsjednika Borisa Prebega okupljenima je pročitano pismo.

"Sve vas pozdravljam najljepšim pozdravom, koji dotični mrzitelji žele zabraniti: 'Za dom spremni i sve za Hrvatsku!'", stoji u pismu koje je napisao Prebeg.

Na komemoraciji je bila izaslanica ministra branitelja, a umjesto predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović bio je izaslanik Ante Deur. Na spomen njezine moglo se čuti glasno negodovanje. Nakon što je rekao da Grabar-Kitarović nastavlja politiku pomirdbe, moglo se čuti negodovanje publike.

''Svatko bez razlike ima pravo na obilježen grob. Tu sada kad je povijesna riječ načela na temelju koje Predsjednica Republike pod imenom zajedništva nastavlja Tuđmanovu politiku pomirbe, vidimo kako je teško graditi zajedništvo'', rekao je Ante Deur.

Osim okupljenih, vlast je s govornice kritizirala i Crkva.

"Niti jedna hrvatska vlast do sada nije odlagalište preobrazila u doličan spomen i pokopala žrtve", rekao je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Organizatori su se dotaknuli i obilježavanja Dana antifašističke borbe.

"Dok mi stojimo nad jamom Jazovkom, oni koij sebe nazivaju antifašistima i uz sve državne počasti orgijaju nad kostima tisuće pobijenih Hrvata", rekao je Ivan Vukelić i HOZ-a Jazovka.

Taj državni praznik žele ukinuti saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, koji su položili vijenac kod Jazovke.

"Reliktima jugoslavenskog komunizma, izmišljenim apokrifnim nadnevcima poput 22. lipnja nema i ne može biti mjesta u kalendaru hrvatskih državnih blagdana", rekao je Hasanbegović.

S komemoracije su poslani i zahtjevi organizatora: žele lustraciju, dodatna sredstva za ekshumaciju i uređenje spomen-područja Jazovka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene