Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica masakra

Komemoracija: 'Zašto nema osuđenih za zločine u Škabrnji?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nazočnosti najviših državnih dužnosnika s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor na čelu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održana je središnja komemoracijska svečanost u povodu 19. godišnjice stradanja Škabrnje.

Zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna iz 1991. Marko Miljanić zatražio je od najviših državnih dužnosnika da mještanima objasne zašto zbog zločina u Škabrnji nitko nije osuđen. Rekao je i da nitko u njegovo ime i u ime škabrnjskih žrtava ne može opraštati te da se srpski zločinci - da bi im se moglo oprostiti - trebaju pokajati, doći u Škabrnju i kleknuti pred škabrnjskim žrtvama kao što je to učinio Willie Brandt pred spomenikom žrtvama fašizma u Varšavi 1970.

Pročitajte i ovo Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje" Učenici isperd škole Vladislav Ribnikar Prijete im visoke kazne Potvrđena optužnica protiv roditelja ubojice iz Beograda, evo kolika im kazna prijeti

Josipović: Nema mira bez pravde

U vezi s pritužbama o neosuđenima za zločin u Škabrnji, predsjednik Ivo Josipović rekao je okupljenima kako nema mira bez pravde te kako nije dovoljno da zločinci budu osuđeni u odsutnosti. Hrvatski Domovinski rat bio je pravedan i obrambeni, i zato trebamo biti zahvalni svima koji su branili Hrvatsku.

Nema mira bez pravde, poručio je predsjednik Josipović 'Vi Škabrnjani pobijedili ste u ratu dva puta - jednom kada ste otjerali neprijatelja i drugi put kada ste zaželjeli mir. Dužnost je sviju nas u Hrvatskoj da zločin ne padne u zaborav, a pobjeda koja je ovdje ostvarena je stup na kojem se treba graditi mirotvorstvo', rekao je predsjednik Josipović.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor rekla je kako od Vukovara do Škabrnje na 143 mjesta masovnih grobnica još tražimo 1024 branitelja i civila. 'Neka nas sjećanje na njih i na sve žrtve Domovinskog rata ispune dostojanstvom i dubokim ponosom, ali i neka nas okupi sve zajedno kako bismo obećali da ćemo biti bolji, pametniji i složniji, da ćemo se boriti za pravnu državu i za osudu svih zločina - danas kao članica NATO-a, a sutra kao 28. članica EU-a', rekla je premijerka.

Ponosna sam na Škabrnjane koji su se, unatoč velikoj tragediji, izdigli i što nisu dopustili da im neprijatelj uništi hrvatski duh, koji vam i danas daje snage, i zato vam se najdublje klanjam', istaknula je. Na obilježavanju tragedije, među ostalima, bili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić te ministri Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić, Božidar Kalmeta, Berislav Rončević i mnogi drugi.

>> VIDEO: 15 tisuća ljudi u Koloni sjećanja

Na današnji dan prije 19 godina pripadnici JNA potpomognuti paravojnim srpskim postrojbama okupirali su i spalili selo, ubili 43 civila i branitelja te protjerali više od dvije tisuće mještana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u 'Oluji' broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene