Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na zagrebačkom Krematoriju ispraćen Vlatko Pavletić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz visoke državne počasti, poslijepodne je na zagrebačkom Krematoriju ispraćen nedavno preminuli akademik i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vlatko Pavletić, od kojeg su se, uz obitelj i rodbinu, oprostili mnogi uglednici iz hrvatskoga političkog i kulturnog života.

Prigodnim riječima od akademika Pavletića oprostili su se predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Stjepan Čuić, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivan Jarnjak.

Pročitajte i ovo Komemoracija za novinara Inoslava Beškera Inoslav Bešker Komemoracija za novinarskog erudita i profesora: "Bio je naš čuvar od gluposti'' Slika nije dostupna Umro Vlatko Pavletić

Predsjednik DHK Čuić istaknuo je kako je akademik Pavletić bio jedan od najvećih osoba hrvatske kulture.

"Prvi je načeo totalitarizam, a moderni hrvatski jezik oslobodio od stega totalitarističkog", rekao je Čuić, dodavši kako je spektrom svojih različitosti utirao put u demokratsko društvo. Stvaranjem slobodne i samostalne Hrvatske doživio je ostvarenje svojih ideala, kazao je predsjednik DHK-a.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić ocijenio je kako je Pavletić bio jedan od stupova Matice hrvatske. "Nikad nije izostao s bojišnice na kojoj se vodila bitka za demokratsku i republikansku Hrvatsku", rekao je Zidić.

Predsjednik HAZU-a Milan Moguš kazao je kako se Pavletić svojim radom izdigao u vrsnoga književnika te da je "bio veliki zaljubljenik hrvatske književne riječi".

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak podsjetio je na Pavletićevu ulogu u stvaranju samostalne hrvatske države.

"Za posebne zasluge i razvijanje parlamentarne demokracije dobio je posebno priznanje", rekao je Jarnjak, dodavši kako se od početka uključio u rad i djelovanje HDZ-a.

Pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić podsjetio na Pavletićevo odrastanje u salezijanskoj sredini, gdje je, kako je istaknuo stekao prve dojmove o učenju znanja uz igru. 

To je kao ministar kulture 1990. pokušao provesti u djelo, napomenuo je.

Posljednjem ispraćaju akademika Vlatka Pavlteića nazočili su, uz mnoge državne i stranačke dužnosnike, i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Za preminulog akademika Vlatka Pavletića prijepodne je održana komemoracija u Hrvatskom saboru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene