Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras u 22:15!

Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak će biti objavljena konačna presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Godinu i pol nakon prvostupanjske osuđujuće presude, generali Ante Gotovina i Mladen Markač u petak će doznati hoće li izaći na slobodu ili će morati natrag u ćelije.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Naša ekipa razgovarala je s povjesničarem Mladenom Ančićem o ulozi Haaškog suda. ''Presuda i suđenje nemaju nikakve stvarne veze s poviješću Domovinskog rata. Haaški sud treba doprinijeti pomirenju, što je samo po sebi politička kategorija. I to nema veze s pravom, pravdom i sudskim postupkom. To ima veze s politikom, borbom za moć i određivanjem hijerarhije moći na međunarodnoj sceni. U tom kontekstu treba promatrati cijeli rad suda'', rekao nam je Ančić.

>> Presuda generalima UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović smatra kako je optužnicom protiv generala optužena i hrvatska država. ''De facto - tu je uistinu optužena država. Optuženi su Tuđman, ministar Šušak, Červenko, Gotovina, Čermak, Markač, i još 9 ljudi u ankesu optužnice. Kad netko optuži državni vrh, koji nisu bili diktatori već su demokratskim putem izabrani na čelo zemlje, kad je optužena vojna i uz to i obavještajna poluga - što je to nego država?'', rekla nam je Petrović.

Što presuda generalima znači za Hrvatsku i kakav je stav oslobođenog generala Kuprešića pogledajte večeras u magazinu Provjereno u 22:15!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene