Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam u SDP-u

Komadina i Obersnel: Očekujemo dogovor SDP-a i Mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik primorsko-goranskog županijskog SDP-a Zlatko Komadina i predsjednik riječke organizacije stranke Vojko Obersnel u utorak su rekli kako očekuju da će SDP, kao čelna stranka koalicije Hrvatska raste, postići dogovor s Mostom i sastaviti novu Vladu.

Komadina i Obersnel su na konferenciji za novinare u Rijeci izrazili uvjerenje kako će Most prepoznati da je vladajuća koalicija koja je na vlasti ove četiri godine već počela provoditi i provodi reforme za koje se zalažu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražit će pisana očitovanja MOST odustao od klauzure na Plitvicama, pregovori bi trebali završiti do srijede Slika nije dostupna Najviše riječi o poljoprivredi Predstavnica MOST-a nakon pregovora s SDP-om: 'Ovo je za mene vrlo važan dan'

"Pred Mostom je velika odgovornost za političku i gospodarsku stabilnost Hrvatske, jer procesi koji uključuju pregovaranje ili ponavljanje izbora ne bi smjeli trajati predugo", kazao je Komadina, ističući kako vjeruje da će se Most znati nositi s tom odgovornošću. "Vjerujem da će svi pokazati mudrost kako bi se poštovala volja birača", poručio je.

Obojica su ocijenili da je koalicija Hrvatske raste ostvarila dobar rezultat "u ovim okolnostima održavanja izbora", odnosno, kako je rekao Obersnel, činjenici da se prije šest mjeseci nitko osim najzagriženijih optimista ne bi kladio na ovaj rezultat.

'Slažemo se u 95 posto stvari, ostatak ćemo ostaviti za drugi krug'

Naglasio je kako su u ovih šest mjeseci Vlada i stranački aktivisti učinili značajan napor koji je polučio rezultat, dok je Komadina ustvrdio kako se ponovno pokazalo da su Istra i Primorsko-goranska županija uporište lijevog centra.

No, rekao je Komadina, ne možemo biti previše zadovoljni brojem SDP-ovih mandata, što je "cijena koaliranja i kadriranja". "Dali smo doprinos rezultatu koalicije Hrvatska raste i stvorili preduvjete za stvaranje većine u Saboru te Vlade", kazao je. Istaknuo je da je ukupan broj glasova dat "svim lijevim opcijama" u većini, ali da je dio tih glasova propao zbog primjene D'Hondtove metode. "To je rezultat izbornog zakonodavstva, ali i ambicija pojedinaca koji tek po objavi rezultata shvate tko su i što su", kazao je.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo brojem glasova koalicije u Rijeci i županiji, ali i na državnoj razni, ustvrdivši da se sada približilo broju glasova koji osiguravaju zadržavanje vlasti u zemlji. Upitan je li zadovoljan sa samo s dva SDP-ova saborska zastupnika iz Rijeke, odgovorio je kako "intimno s time ne možemo biti zadovoljni". No, dodao je, to nije pitanje izbornih rezultata, nego sastavljanja liste i odluka Glavnog odbora te predsjednika stranke, ali i stjecaja okolnosti da na području VIII. izborne jedinice žive predsjednici dviju koalicijskih stranaka, koji su morali biti u gornjem dijelu liste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene