442260
442260
442260
442260
442260

Srpanj močvaran, svačemu je kvaran!

  • , 04.07.2016., 16:25
  • Autor:
  • komentara

Kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.

 
 
 
 
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)

Srpanj je sedmi mjesec u godini; ima 31 dan. To je posvuda u Hrvatskoj u prosjeku, i najčešće, najsunčaniji i najtopliji mjesec u godini.To je mjesec „pravog ljeta“, punog, zrelog, iliti – poigrajmo se pjesnika - “srce ljeta“. Srpanj je razvidno toplinski vrhunac ljeta i godine. Srpanj je usto, ili zbog toga, i žetveni mjesec. S poljodjelskog gledišta, to je neprijeporno njegovo najvažnije obilježje, jer je na seoskim gospodarstvima ljetna svakodnevica upravo tome podređena. I drevni slavonski spisatelj J.S. Reljković u svojem prosvjetiteljskom Kućniku iz 1796. god. razložno povezuje naziv sedmog mjeseca u godini sa žetvom žitarica. Točnije, povezuje ga sa srpom, oruđem s ručkom i metalnim lukom, kojim se nekada ručno želo žito. Pomoću srpa ratar bi posjekao (odrezao) stabljike žitarica s klasjem, kako bi mogao pokupiti žito odnosno hranu s njiva. Glasoviti su stihovi kojima Reljković u Kućniku potkrjepljuje izbor imena srpnja: „ Srpnju ime nadila su polja / žuta ranom (žito je najbolja!), / koje zrilo težaka zaziva / da mu srpa pod klasje zadiva / i da žanjuć trud sebi naplati / od oranja, i sime povrati.“ Tako se to nekad radilo...

S gledišta temperature zraka, relativne vlažnosti, naoblake i osunčavanja nema bitnih razlika u obilježjima godišnjeg razmještaja njihovih srednjih mjesečnih iznosa između kopnenog i morskog dijela Hrvatske. Međutim, ima ih u vezi s kišom i količinom kišnice. U primorju i na moru je srpanj ujedno i mjesec najrjeđih kiša i najmanje mjesečne količine oborine. Nasuprot tome, u kopnenom području Hrvatske, podalje od mora, srpanj je, uz lipanj i kolovoz, mjesec s najobilnijim kišama!

Srpanjskim vremenom u Hrvatskoj ponajvećma upravlja odvojak suptropskog područja visokog tlaka, što je mnogima poznato pod imenom azorske anticiklone. Zahvaljujući tome i dugim danima sunčanog je vremena mnogo, a jakost Sunčevih zraka velika, pa otud i visoka temperatura zraka. Atlantske ciklone i druge atmosferske tvorbe niskog tlaka tada se uglavnom premještaju preko sjevernih područja Europe. U Hrvatskoj se njihova prisutnost zamijeti tako što fronte vlažnog i svježeg oceanskog zraka, kojega ciklone dovlače s oceana, povremeno zahvate u našu zemlju. Na udaru im je pretežito kopneno područje, gdje uzrokuju naoblačenje s kišom i grmljavinskim pljuskovima, kadšto i jakim nevremenom, uz osvježenje. Primorje se nalazi južnije, a uz to je i dinaridsko gorje počesto nepremostiva zapreka prijelazu i utjecaju tankog sloja oceanskog zraka, pa je zato vrijeme na Jadranu postojanije lijepo (manje kišovito) nego u sjevernijem kopnenom području.

Pučke vremenske izreke u srpnju ponajviše se odnose na povremene, i ne osobito česte, zamjetne poremećaje opće atmosferske cirkulacije. Najnepovoljnije su one okolnosti kad se atlantske ciklone usmjere neuobičajenim južnijim putovima, zahvaćaju južnu Europu, pa i „nedodirljivo“ Sredozemlje. Pritom se i Hrvatska često nađe na njihovu udaru. To donese neprilično ljetno vrijeme, oblačno i razmjerno hladno s učestalim i obilnim kišama. To je posebice štetno za poljodjelstvo, jer ometa žetvene poslove i šteti prinosima žitarica, a nepovoljno se odražava i na berbu ljetnih vrsta voća, zatim na zriobu grožđa, na stanje u povrtnjacima gdje se obavlja sjetva pojedinih vrsta povrća itd. Izrazito kišovito vrijeme može poremetiti mnoge poslove i smanjiti prirode i njihovu kakvoću. Treba li uopće naglašavati kako takvo vrijeme štetno utječe i na turizam i prihode od te djelatnosti. Kad se sve to zna, mogu se razumjeti jadikovne poljodjelaca pretočene i dojmljivu izreku,poput sljedeće: Ako su u srpnju mokri i hladni dani, budu žitnice i podrumi prazni! ili još živopisnije: Srpanj močvaran, svačemu je kvaran!

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se