445447
445447
445447
445447
445447

GOSPA OD SNIJEGA- USRED ŽARKOG LJETA!

  • , 05.08.2016., 09:14
  • Autor:
  • komentara

U katoličkim vjerskim kalendarima za nadnevak 5. kolovoza naznačen je blagdan Gospa snježna.

 
 
 
 
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Sijerković, meteorolog (Foto: Dnevnik.hr)

Mnoge vjernike, a i one koji to nisu, zanima podrijetlo i povijest toga blagdana, koji u svome nazivu nosi zimska obilježja (snijeg), a slavi se na sjevernoj polutki Zemlje usred žarkog i vrućeg ljeta. Klimatski taj se blagdan doista slavi u prosječno najtoplijem dijelu ljeta i godine!

U Hrvatskoj ima barem dvadesetak crkava, crkvica i kapelica posvećenih Gospi snježnoj ili Gospi od snijega. Posebno ih je mnogo u toploj Dalmaciji, gdje stanovnici mjesta s takvim bogomoljama vjeruju da njihova prisutnost upozorava na snijeg koji je kod njih pao nekad davno po Gospinu nalogu.

Tumačenje zagonetnog naziva toga ljetnog blagdana može se naći u dražesnoj pripovijesti, legendi, u koju će jedni vjerovati a drugi neće. No, nitko neće zažaliti ako je pročita.

Po legendi, koja je nastala u 13. stoljeću, nekad davno u Rimu su živjeli pobožni supruzi, odličnog roda (plemići) i vrlo bogati. Mužu je bilo ime Ivan (talijanski Giovanni). Kako nisu imali djece, nisu znali kome će ostaviti bogatu baštinu, pa su se molili BDM da njezinim posredstvom saznaju volju Božju i tako presude. Gospa je uslišila svoje štovatelje te u noći 5. kolovoza 352. godine objavi Ivanu, istovremeno kad i tadašnjem rimskom papi Liberiju, da u znak zahvalnosti i u njezinu čast sagrade crkvu na mjestu koje će ujutro biti označeno snijegom što će padati te noći. Treba znati da u kolovozu u Rimu inače vladaju velike vrućine, a i noći su neprilično tople. Unatoč tome, ujutro 5. kolovoza brežuljak Eskvilin, jedan od sedam glasovitih rimskih brežuljaka, bio je prekriven snijegom. Tome su se svi začudili, ali samo dok nisu saznali za Gospinu objavu. Papa je osobno postavio kamen temeljac i označio granice buduće crkve sukladno području koje je prekrivao snijeg. Na tome je mjestu, novcem kojega je darovao Ivan, sagrađena bazilika. Po papi je nazvana liberijska bazilika, kao prve crkve podignute u čast Majke Božje.

Papa Siksto III. preuredio je baziliku te je u spomen efeškog sabora na kojemu je donesena dogma o Marijinom bogomajčinstvu dana 5. kolovoza 432. godine baziliku posvetio Presvetoj Bogorodici. I tako je nastao blagdan Gospe snježne (u spomen na obljetnicu posvećenja crkve), koji se slavi gotovo 1600 godina. Poslije je bazilika nazvana Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika), a poznata je i kao Sancta Maria ad nives (Gospa od snijega). Ta je bazilika jedna od četiri velike bazilike u Rimu i najznačajnija je Gospina crkva na kršćanskom Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s golemim stupovljem i velebnim mozaicima. U bazilici se na mozaiku iz 1308. nalazi najstariji prikaz Gospe snježne, na kojemu je Gospa okružena anđelima koji u rukama ili na pladnjevima nose grude snijega.
Milan Sijerković, srpanj 2016.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se