Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Ivane Pezo Moskaljov

Ponovno uvođenje vojnog roka - PUCANJ U PRAZNO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Dnevnik.hr piše iskusna novinarka i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov koja godinama posebno prati vojnu problematiku.

Koga više briga za reforme, kojima su bili naoružani u kampanji. Reforme mogu čekati. Srcu su im sada prirasle vojne odore. Jer da se pita HDZ-ove saveznike - pravaše, koji paranoično pričaju o ugrozi, ali i MOST-ovu Ines Strenju Linić - obavezni vojni rok ponovno bi se ozakonio. A služio dobrovoljno.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra" Ilustracija Neće biti lako Njemačka vraća vojnu obvezu? Pogled su skrenuli prema jednoj zemlji

Samo da se zastupnica MOST-a vodila onom starom "ispeci, pa reci", znala bi da ideju koju otvoreno zaziva, Hrvatska odavno ima. Tako je odlučila HDZ-ova Vlada - i oslobodila državu preskupog tereta.

Vlada Ive Sanadera u kojoj je tada, kao ministrica, sjedila predsjednica i Vrhovna zapovjednica, Kolinda Grabar-Kitarović. No, u svojoj se predsjedničkoj kampanji nije slagala s tim mišljenjem. Zagovarala je vojni rok, a ubrzo odustala i od te predizborne retorike.

A te 2007. godine pokazalo se da Hrvatska ima generaciju nezainteresiranih. Poslano je 25 tisuća vojnih poziva. Odazvalo se njih desetak posto, jedva 2.500 novaka. Većina se izvukla na priziv savjesti. Nije im bilo fora raditi sklekove ili ležati u rovu. Danas, devet godina poslije, dragovoljaca je sve manje. Ali i novca. I u tome nema nikakve mudrosti. Kad bi svi oni, koji tada nisu htjeli držati pušku pohrlili u vojarne, bio bi to godišnji trošak od pola milijarde kuna. Koje ionako nemamo. Samo u koje vojarne?

U onima u kojima bi se mladići i djevojke obučavali i spavali - stanje je daleko od idealnog. Vojni ih se vrh davno odrekao. Postepeno se odustaje od ulaganja, jer ni deseci milijuna kuna za obnovu ocvalih zgrada, ne bi bili dovoljni.

Mladim bi ročnicima trebalo kupiti i nove odore i čizme. Vojni ih budžet i hrani. Dnevni obrok samo za jednog ročnika državu stoji između 80 i 100 kuna. A gdje je još druga oprema? Naoružanje, logistika, mjesečne plaće. Morali bi zaposliti i časnički i dočasnički kadar, koji bi brinuo o toj ročnoj vojsci. Objasnio im pravi smisao stajanja na straži. Znaju li za tu računicu oni, koji bi sada zagrabili u nikad mršaviju vojnu kasicu? Oni koji su se toliko zaklinjali u uštede, a sada se olako razbacuju riječima. Bolje rečeno - pucaju u prazno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene